Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Två kvinnor står tillsammans i ett läkemedelsförråd. Ler och tittar rätt in i kameran.

Din kompetensutveckling

Ständigt lärande och kompetensutveckling är en förutsättning för att du ska kunna göra ett bra jobb som farmaceut, idag och imorgon. Även om ett visst ansvar ligger på arbetsgivaren behöver du själv ta ansvar för din utveckling och för att kompetensutvecklingen blir av.

Rätt kompetensutveckling

Kompetens handlar om förmåga och vilja att utföra en arbetsuppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter. Kompetensutveckling handlar alltså om att säkerställa att du fyller på med faktakunskaper men också slipar på din förmåga att omsätta kunskaperna i handling.

Kompetensutveckling är kontextberoende. Det som avgör om kompetensutvecklingen är rätt eller relevant beror på vilken roll du har, i vilken verksamhet du arbetar och vilka mål som ska uppnås. Rätt kompetensutveckling för en farmaceut, handlar såväl om att behärska verksamhetens system och rutiner, såväl som farmaceutiska frågor.

Kompetensutveckling är ingen rättighet

Den kloke arbetsgivaren inser att kompetensutveckling är en del av att vara en attraktiv arbetsgivare och därmed är din kompetensutveckling en investering i framtida resultat. Det finns ingen lag som ger dig rätt till kompetensutveckling på jobbet. Arbetsgivaren ansvarar för jobbspecifik kompetensutveckling och du själv ansvarar för ditt lärande och din kompetens.

Genom din arbetsgivare ska du få nödvändig kompetens för att utföra arbetet, men det är inte detsamma som att du kan kräva specifik kompetensutveckling. Det behöver finnas ett växelspel mellan dina och verksamhetens behov. 

Lärande i vardagen

Traditionellt ses kompetensutveckling som kurser och utbildningar, men enligt 70/20/10-modellen sker det mesta av lärandet i vardagen när vi tillämpar de kunskaper och färdigheter som vi vill bli bättre på.

Om du betraktar din arbetsvardag utifrån detta perspektiv kan du själv ta ansvar för att lära dig i vardagen för att sedan komplettera med kurser eller att gå bredvid en kollega, studiebesök etc.

För att få inspiration kring vilka möjligheter du har till lärande i vardagen, gör testet: så mycket lärande har du i din vardag. 

Dialogen med din chef

Du har mycket att vinna på en levande dialog med din chef kring din och verksamhetens utveckling. Nyckeln till bra kompetensutveckling ligger i att ni tillsammans ser att det finns ett verksamhetsbehov att fylla. Vill du ha kompetensutveckling inom farmacins område, behöver du hitta luckor i verksamheten eller behov som ni kan hantera genom att du får kompetensutveckling inom området. Använd även utvecklingssamtalet för att åtminstone en gång om året göra en mer strukturerad översyn av läget och hur ni tillsammans kan tillgodose ditt behov av utveckling i relation till verksamhetens behov.

Sätt mål för din utveckling och tala om vad du vill på kort och lång sikt. Fråga hur den långsiktiga planeringen för verksamheten ser ut. Fundera över vilka behov har du av kompetensutveckling på ett respektive tre års sikt. Vad vill du arbeta med om tre år och vad vill du lära dig på vägen? Om du vill utvecklas mer - var tydlig med det.

Läs våra fyra steg för att planera din kompetensutveckling

Våra råd till chefer

Möjlighet till kompetensutveckling genom utbildning eller intern rörlighet har ett starkt samband med organisationer som har låg sjukfrånvaro och hög produktivitet. Chefer i välmående organisationer efterfrågar och uppmuntrar medarbetares intresse för att utöka sin kompetens.

Se vilka råd vi ger våra chefsmedlemmar för att själv förbereda dig ännu bättre.

Läs mer

Mer omfattande kompetensutveckling

Omställningsstudiestödet är ett ekonomiskt studiestöd för dig som är mitt i arbetslivet. Med det kan du bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område – eller genom att välja en ny inriktning i arbetslivet.

Studiestödet är flexibelt och gäller för kurser och utbildningar som din arbetsgivare inte låter dig genomföra på arbetstid. Många kan få ut upp till 80 procent av sin lön under studietiden. Du kan få stödet för hel- eller deltidsstudier och för kortare eller längre utbildningar. Om du studerar på heltid räcker det ett helt år (två terminer). Så länge utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden bestämmer du själv vad du vill studera.

Innan du söker stödet hos CSN är det viktigt att du kontaktar din omställningsorganisation. Deras rådgivare har lång erfarenhet och kunskap om arbetsmarknaden och hjälper dig att få koll på vilken kompetens du kan lägga till din palett.

Läs mer om omställningsstödet