Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Person i naturen ligger i en orange hängmatta. Solen lyser.

Din semester

Dags att koppla bort arbetet och ladda batterierna? Semester är rätten till betald vila för dig som anställd och regleras i semesterlagen samt i kollektivavtal.

Semesterns längd och när den ska tas ut

Semesterlagen ger alla anställda rätt till 25 hela semesterdagar per år, oavsett din ålder eller anställningsform. Av dessa har du har rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet under juni till augusti (huvudsemester). Undantag från det kan finnas i kollektivavtal, till exempel om du är anställd på apotek, läs mer längre ner i texten. Det kan också finnas undantag i individuella anställningsavtal. Du kan bara ta ut hela dagar. 

Den 1 april varje år får du nya semesterdagar, om det inte står något annat i kollektivavtal eller i anställningsavtal.

Senast två månader innan du ska påbörja din semester ska du ha fått besked från din arbetsgivare om semestern, men annan reglering kan finnas i ditt kollektivavtal.

Läs ditt kollektivavtal

Särskild reglering för apoteksanställda 

Arbetar du på ett apotek som har kollektivavtal har du rätt till tre sammanhängande semesterveckor under perioden juni-augusti. I avtalet står att även den fjärde veckan bör läggas ut mellan juni-augusti. Fyra veckor ska läggas ut under perioden maj-september. För att du ska ha rätt till semesterlön under ledigheten krävs dessutom att du tjänat in betald semester.

Beslut om när under perioden du ska få din semester bör ske i samråd med dig. Du ska ha möjlighet att framföra synpunkter och önskemål om din semester. Går det inte att komma överens om när semestern ska förläggas, bestämmer din arbetsgivare över förläggningen. Om det finns särskilda skäl kan semesterperioden förläggas till annan tid än sommaren.

Spara semesterdagar

Tropisk semester, två personer sitter vid en pool i varsin solstol med havsutsikt.

Enligt semesterlagen har du som anställd rätt att spara de dagar som överstiger 20 för ett givet år. Det vill säga, om du tjänar in 25 semesterdagar så har du rätt att spara 5 till nästkommande semesterår. Har du fler än 25 semesterdagar med semesterlön, kan du komma överens med din arbetsgivare om att även spara de dagarna. Dagarna får sparas i upp till fem år.

Semester vid uppsägning

Om du avslutar din anställning och har betalda semesterdagar kvar att ta ut, ska du få semesterersättning för dagarna. Semesterersättningen beräknas på samma sätt som semesterlönen och ska betalas ut senast en månad efter att anställningen har upphört.

Semesterledighet får inte läggas ut under uppsägningstiden utan ditt medgivande. Det gäller både om du säger upp dig själv eller blir uppsagd och gäller uppsägning som skett innan semestern lagts ut. Om semestern redan lagts ut vid uppsägningstillfället kan du begära att få förläggningen upphävd, om uppsägningen beror på arbetsbrist. Skyddet mot semesterledighet under uppsägningstiden gäller inte för uppsägningstid som är längre än sex månader. 

Om du säger upp dig har du rätt att ta ut din semesterledighet under uppsägningstiden, om semesterledigheten redan är beviljad och utlagd.

Läs mer om uppsägning