Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Två kvinnor sitter mitt emot varandra och diskuterar, den ena ler och gestikulerar med händerna.

Ditt uppdrag

Alla våra förtroendevalda ska lyssna på medlemmarna, föra medlemmarnas talan, rekrytera nya medlemmar och representera Sveriges Farmaceuter. Här kan du läsa mer om ditt uppdrag som förtroendevald.

Ett uppdrag i medlemmarnas tjänst

Som förtroendevald har du fått förtroendet antingen av dina kollegor, eller av medlemmar i förbundet, att företräda dem och föra deras talan lokalt eller centralt. 

När du är vald att företräda medlemmarna lokalt på arbetsplatsen, omfattas du av lagen om facklig förtroendeman, förtroendemannalagen. Lagen kompletteras med bestämmelser i kollektivavtalet.

Läs förtroendemannalagen (regeringen.se)

Läs kollektivavtalen

Olika förtroendeuppdrag

Det finns tre olika typer av förtroendeuppdrag för Sveriges Farmaceuter.

Förtroendeuppdrag i en lokalförening

Lokalföreningarna driver mycket av det fackliga arbetet på arbetsplatsen, det gör att hänsyn tas till arbetsplatsens förutsättningar.

Den lokala fackföreningen har olika namn beroende på var du arbetar. Den kan kallas lokalförening, akademikerförening, Sveriges Farmaceuters Saco-förening, eller Saco-S-förening.

I normalfallet representerar lokalföreningen alla anställda hos en arbetsgivare som är medlemmar i ett Saco-förbund. Inom regionerna representerar däremot föreningen endast medlemmar i Sveriges Farmaceuter när det gäller kollektivavtalsfrågor. Handlar det om samverkan och MBL-förhandlingar är det istället Sacorådet som representerar flera förbunds medlemmar gemensamt.

En lokalförening är alltid knuten till en viss arbetsgivare. Föreningen leds av en styrelse och verksamhetens inriktning bestäms av normalstadgarna för lokalföreningar. Enligt dem, ska föreningen som minst bestå av en ordförande, en vice ordförande och en sekreterare. I föreningen kan även ledamöter ingå. Ordförande och ledamöter väljs vid årsmöten.

Grunduppdraget består av att:

  • Stödja och företräda medlemmar
  • Rekrytera nya medlemmar
  • Synliggöra Sveriges Farmaceuter och det fackliga arbetet på arbetsplatsen
  • Arbeta och skapa engagemang för ett bättre arbetsliv 

Rent konkret innebär det att ni tillsammans inom föreningen håller i medlemsmöten, deltar i samverkansmöten med chefer, informerar kollegor om vad som händer på arbetsplatsen, deltar i lönerevisioner eller lönekartläggningar, välkomnar nyanställda, etc.

Förtroendevald med tidsbegränsat uppdrag

Som förtroendevald inom en lokalförening kan du även ha ett tidsbegränsat uppdrag, ett så kallat särskilt uppdrag. Exempelvis deltar du som förbundets representant i en arbetsgrupp på arbetsplatsen som genomför en lönekartläggning, undersöker arbetet med jämställdhet, diskriminering, eller hur arbetsmiljö och arbetstider fungerar på arbetsplatsen. Det kan även handla om att du ingår i en grupp som planerar organisationsförändringar.

Representant från lokalföreningen i en bolagsstyrelse

Inom större organisationer kan representanter från lokalföreningen sitta med i organisationens bolagsstyrelse. Rätten till styrelserepresentation gäller för bland annat aktiebolag och ekonomiska föreningar med minst 25 anställda.

Som styrelseledamot får du insyn och inflytande. Målet för ditt arbete i styrelsen är att bidra till ett stabilt och långsiktigt lönsamt företag, en förutsättning för goda villkor för de anställda. Du har i egenskap av medarbetarnas representant mycket kunskap att tillföra den övriga styrelsen om företaget och de anställda. När de anställda är representerade blir besluten bättre förankrade och lättare att genomföra.

Läs mer om att vara representant i en bolagsstyrelse (ptk.se)

Lokalt förtroendevald på en arbetsplats

Det vanligaste sättet att arbeta fackligt på arbetsplatsen är inom lokalföreningar, men på vissa arbetsplatser saknas dessa. Där kan det ändå finnas lokalt förtroendevalda.

Som lokalt förtroendevald företräder du Sveriges Farmaceuters medlemmar på din arbetsplats, både gentemot arbetsgivaren och kollegor. Du har möten med arbetsgivaren där ni diskuterar arbetsmiljön, du bevakar anställningsvillkor, löneprocessen, ger råd och stöd till medlemmarna och deltar vid olika förhandlingar. Du för medlemmarnas talan i olika frågor som rör er arbetsvardag.

Skyddsombud

Skyddsombudet företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor och arbetar för en bra arbetsmiljö. Skyddsombudet utses av den lokala fackklubben, eller direkt av de anställda och företräder alla på arbetsplatsen i arbetsmiljöfrågor. Ibland utses även regionala skyddsombud. 

I arbetet som skyddsombud ingår exempelvis att delta vid planering av förändringar i lokalerna, att göra riskbedömningar vid förändringar i arbetet eller rutiner samt vid omorganiseringar. Skyddsombudet kan avbryta verksamheten på en arbetsplats om arbetet innebär omedelbar eller allvarlig fara för liv och hälsa.

Material för dig som är skyddsombud 

 

 

Förtroendeuppdrag på en central post

Förbundets centrala poster tillsätts under fullmäktige. Du kan nominera dig själv och andra för uppdragen. 

Läs mer 

Starta en lokalförening