Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Tre personer sitter tillsammans klädda i sina privata kläder. En kvinna har ansiktet mot kameran, ser och ser välkomnande ut.

Ny som förtroendevald

Ta dina första steg som förtroendevald med oss. Här har vi samlat fem steg för att du ska kunna börja ditt fackliga arbete på ett bra sätt.

Ditt nya uppdrag som förtroendevald är givande, utvecklande och innebär att du kan påverka din arbetsplats och skapa goda förutsättningar för medlemmarna. Dessutom får du en inblick i arbetsgivarens verksamhet och möjligheten att göra skillnad.

Som ny förtroendevald kommer du att få utbildning i fackliga grunder som förhandlingar, arbetsrätt, arbetsmiljö och lokal lönebildning. Du får även råd och stöd från vårt förbundskansli så att du är trygg i ditt uppdrag. Förbundets ombudsmän är specialister på förhandling, rådgivning och utredning och företräder medlemmarnas intressen.

Här guidar vi dig genom de första stegen du måste ta som ny förtroendevald.

1. Informera arbetsgivaren

För att du ska omfattas av Förtroendemannalagen i ditt arbete, behöver arbetsgivaren informeras om att du är utsedd till fackligt förtroendevald. Informera din HR-funktion om en sådan finns på arbetsplatsen och din närmaste chef.

2. Informera Sveriges Farmaceuter

Vi vill ge dig bästa möjliga stöd i ditt uppdrag, därför behöver du meddela oss på förbundskansliet om att du blivit utsedd till fackligt förtroendevald. Fyll i blanketten ”Anmälan av lokalt ombud” och skicka till oss.

Du hittar den här

3. Boka möte med arbetsgivaren

Boka in ett möte med arbetsgivaren så snart som möjligt där ni tillsammans går igenom förutsättningarna för dig som fackligt förtroendevald. Under mötet diskuterar ni:

  • Facklig tid
    Kom överens om omfattningen och förläggningen av din fackliga tid. Enligt förtroendemannalagen har du rätt att ägna dig åt ditt uppdrag på betald arbetstid så länge det handlar om facklig verksamhet på den egna arbetsplatsen. Tiden får inte vara mer omfattande än vad som är skäligt och ska ställas i proportion till förhållandena på arbetsplatsen.

  • Dina ordinarie arbetsuppgifter
    Diskutera hur dina ordinarie arbetsuppgifter och mål kan komma att påverkas och om de behöver anpassas.

4. Informera arbetsplatsen

Medlemmarna på arbetsplatsen behöver få veta att du blivit utsedd till facklig representant. Om det finns en lokalförening och denna skickar ut nyhetsbrev, är det en bra kanal för att informera medlemmarna.

5. Anmäl dig till fackliga kurser

Enligt förtroendemannalagen har du rätt att gå facklig utbildning på betald arbetstid. Tänk på att begära ledighet hos din arbetsgivare i god tid innan utbildningen.

Här hittar du mer information om de fackliga kurserna