Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
En man i grön skjorta talar med en kvinna i rosa skjorta som gestikulerar. En ljus arbetsplats.

Så förbereder du ditt lönesamtal

Lönesamtalet är en chans att tillsammans med din chef se tillbaka på året som gått - hur du utvecklats och bidragit till verksamheten. För att lönesamtalet ska kännas givande behövs förberedelser, här har vi samlat stöd för dig.

Lönesamtalet - en sammanfattning av året som gått

Din löneutveckling bygger på att du utvecklar dig själv och verksamheten så att ni levererar ännu bättre resultat. När det fungerar som bäst sätter du och din chef mål för början på året. Ni följer upp målen med en kontinuerlig dialog i vardagen. När det är dags för ditt lönesamtal, innehåller det inte några överraskningar utan blir en bekräftelse av att ni har samma bild av din prestation.

Har löneprocessen fungerat som det är tänkt är lönesamtalet ett tillfälle där du och din lönesättande chef sammanfattar vad ni tidigare pratat om under året. Ni skapar en gemensam bild av dina prestationer i förhållande till förväntningar och satta mål samt kopplar din prestation till din nya lön. Genom att följa våra råd förbättrar du förutsättningarna för ett lyckat lönesamtal.

Förberedelser

Det är hur du utvecklat dina prestationer under året som ska ligga till grund för din löneutveckling. Inför ditt lönesamtal behöver du kunna  beskriva dina prestationer och vad du levererat. Du behöver visa hur du bidrar till verksamhetens mål med konkreta exempel. Konkreta exempel är extra viktigt om du och din chef inte haft kontinuerliga samtal om detta under året.  

Samla underlag 

Utgå från det underlag som ska användas då du och din chef ska ha lönesamtal, såsom samtalsmall och bedömningsmall. Läs löneavtalet och  arbets­givarens lönepolicy om det finns en sådan. Ta också reda på om det finns några sär­skilda prioriteringar för årets lönerevision, är det några särskilda grupper eller beteenden som arbetsgivaren kommer att fokusera på?

Är du osäker på något, fråga din chef eller be om förtydligan­den från din lokalförening  (om det finns en sådan). För att få stöd i dina förberedelser, kan du också kontakta vår medlemsrådgivning.

Hitta argumenten 

Samla den dokumentation du har från tidigare samtal (lönesamtal, utvecklingssamtal, uppföljningssamtal etc.) som gäller överenskommelser om arbetsinnehåll, kompetens, mål och förväntat resultat respektive uppföljningar. Vad har ni bestämt att du ska göra och hur har du gjort det?

Förbered dig med hjälp av följande frågeställningar

• Vad har du uppnått för resultat i förhål­lande till de mål som är satta för dig?

• Har du utvecklat din kompetens med utbildningar eller kurser som arbetsgivaren har nytta av?

• Har du fått fler eller mer kvalificerade uppgifter/utökat ansvar

• Har du tagit på dig ytterligare arbetsuppgifter?

• Vilken annan typ av kompensation är värdefull för dig (fler semesterdagar, extra avsättning till tjänstepension, kompetensutveckling )  

Under lönesamtalet

Det är arbetsgivaren som sätter lönen. Motsvarar inte löneökningen dina förväntningar, fråga om  möjligheten till annan kompensation. Säkerställ att du förstår vad bedömningen från din chef bygger på och vad du konkret kan göra för att påverka din löneutveckling framöver. Kom ihåg att dokumentera samtalet.

Lönesamtalet är ingen förhandling även om det är en förhandlingsliknande situation. Lägg tyngdpunkten på att beskriva din prestation och vad du har bidragit med till verksamheten, där finns nyckeln till din löneutveckling.

Nyckeln till ett bra lönesamtal

Nyckeln till bra lönesamtal ligger i förberedelserna. I klippet nedan ger förbundets löneexpert Johan Thesslin dig sina bästa råd.

 

Långsiktig löneutveckling

Kvinna tittar ut genom ett fönster. Håller i ett anteckningsblock och en penna, ser ut att reflektera.

Tänker du att du bara kan påverka din lön en gång om året i samband med ditt lönesamtal? Tänk igen! Du har 364 dagar på dig varje år för att arbeta med din långsiktiga löneutveckling. Här samlar vi fem verktyg till stöd för dig.

Läs mer