
Uppsägning
Det är viktigt att du känner till dina rättigheter vid uppsägning eller avsked. Här ger vi dig bättre insikt om vad som gäller.
Inkomstförsäkring och a-kassan, ditt skyddsnät
Om du blir arbetslös, är a-kassan och inkomstförsäkringen ditt ekonomiska skyddsnät. Vår inkomstförsäkring kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av lönen.
Egen uppsägning
Har du en tillsvidareanställning, provanställning eller avtalat om en uppsägningsbar tidsbegränsad anställning kan du säga upp din anställning när du vill. I vissa kollektivavtal är det ett krav att du lämnar ett skriftligt besked om att du säger upp din anställning för att uppsägningen ska gälla.
För att undvika oklarheter rekommenderar vi alltid ett skriftligt besked om att du önskar att anställningen ska upphöra. Kom överens med din arbetsgivare vilket datum anställningen ska upphöra. Om du och din arbetsgivare inte kommer överens om någonting annat, gäller det datum när din uppsägningstid löper ut.
Uppsägningstid vid egen uppsägning
I ditt anställningsavtal ska det framgå vilken uppsägningstid du har. Om du och din arbetsgivare inte avtalat om någon uppsägningstid, gäller uppsägningstiden enligt det kollektivavtal du eventuellt omfattas av. Omfattas du inte av ett kollektivavtal har du, enligt lagen om anställningsskydd (LAS), en månads uppsägningstid som tillsvidareanställd medan en provanställning kan avslutas omedelbart.
Här hittar du ditt kollektivavtal
Dina skyldigheter under uppsägningstiden
Du är skyldig att arbeta under hela uppsägningstiden om du och din arbetsgivare inte kommer överens om något annat. En överenskommelse om arbetsbefrielse bör vara skriftlig.
Du har också lojalitetsplikt under uppsägningstiden, oavsett om du är arbetsbefriad eller inte, som bland annat innebär att du varken kan arbeta i, starta upp, eller på annat sätt medverka i konkurrerande verksamhet. För att ha rätt till samröre med konkurrerande verksamhet behöver det regleras i en skriftlig överenskommelse med din arbetsgivare att du är fri att ta anställning och engagera dig i vilken verksamhet som helst.
Uppsägning från arbetsgivaren
Din arbetsgivare kan endast säga upp dig på grund av arbetsbrist eller av personliga skäl. För att en arbetsgivare ska kunna säga upp en arbetstagare som omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS) krävs att arbetsgivaren har sakliga skäl för uppsägning.
Uppsägning på grund av arbetsbrist
Arbetsbrist betyder inte, som namnet felaktigt antyder, att det måste vara brist på arbete. I stället kan det exempelvis handla om neddragningar av arbetsstyrkan på grund av att lönsamheten är dålig, en omorganisation där arbetsgivaren beslutar att upphöra med viss verksamhet, ändrad inriktning, etc.
I offentlig verksamhet kan arbetsbristen röra sig om medelsbrist, det vill säga att ekonomiska resurser som tidigare tilldelats till verksamheten upphör på grund av politiska beslut.
Stöd från en omställningsorganisation
En omställningsorganisation kan hjälpa dig att komma tillbaka till arbetsmarknaden om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Det finns olika omställningsorganisationer för olika kollektivavtalsområden.
Uppsägning på grund av personliga skäl
Uppsägning på grund av personliga skäl har med dig som arbetstagare att göra. Det kan röra sig om samarbetssvårigheter, arbetsvägran, illojalitet, drogproblem, brottslighet gentemot arbetsgivaren och ibland även brottslighet utanför arbetsplatsen.
För att uppsägningen ska följa de regler som finns måste arbetsgivaren först säkerställa att du som medarbetare vet om att du gjort något felaktigt/otillåtet och vilka konsekvenserna kan bli. Det kallas för att medvetandegöra och kan till exempel ske genom ett samtal eller en erinran.
Uppsägning vid provanställning
Provanställningen är en tidsbegränsad anställning med särskilda regler. Det är en osäker anställning eftersom arbetsgivaren kan säga upp anställningen utan att behöva ha, eller ange någon orsak till uppsägningen.