Hoppa till huvudinnehåll Sveriges Farmaceuter Logga in Bli medlem
Skriver under ett fysisk anställningsavtal som ligger på ett bord. En hand pekar var underskriften behövs.

Anställningsavtal & anställningsformer

När du ska skriva ett nytt anställningsavtal finns det flera delar att se över. Till stöd har du som medlem vår checklista och vår medlemsrådgivning. Här kan du dessutom lära dig mer om olika anställningsformer.

Innan du skriver under ett anställningsavtal

Det är viktigt att villkoren för din anställning regleras i ett skriftligt avtal med underskrift från både dig och aktuell arbetsgivare innan du påbörjar anställningen. Förhandla om allt som är viktigt för dig och säkerställ att allt ni är överens om finns med i avtalet.

Har arbetsgivaren kollektivavtal omfattas du av tjänstepension och trygghetsförsäkringar men saknas kollektivavtal behöver du förhandla om detta och skriva in i anställningsavtalet.

Du som är medlem i Sveriges Farmaceuter kan ta del av vår checklista och se vad som bör finnas med i ditt anställningsavtal. 

Här kan du som är medlem ta del av Sveriges Farmaceuters checklista. 

Checklista för anställningsavtal

Du behöver vara inloggad för att se innehållet.

 

Granskning av avtal

Vi kan hjälpa dig med granskning av anställningsavtalet innan du skriver under. Har du frågor om ditt avtal och/eller vill skicka in ett avtalsförslag för granskning.

Kontakta vår medlemsrådgivning

Anställningsformer

Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) finns två möjliga anställningsformer, tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning, där huvudregeln är att ett anställningsavtal gäller tills vidare.

Avtal om tidsbegränsad anställning får enligt LAS tecknas för allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete samt provanställning (om prövotiden är högst sex månader). Finns det ett kollektivavtal på arbetsplatsen kan även andra former av tidsbegränsade anställningar förekomma.  

Timanställning är inte en anställningsform. Du har heller ingen arbetsskyldighet, och arbetsgivaren har ingen skyldighet att erbjuda arbetspass. Att vara timanställd betyder att du får ersättning per timme och anställningen i sig måste vara en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning.

Tillsvidareanställning

En tillsvidareanställning löper tills du eller arbetsgivaren säger upp den. Arbetsgivaren måste ha sakliga skäl, exempelvis arbetsbrist, för att säga upp anställningen. Du har rätt att kvarstå i din anställning till utgången av den månad du fyller 69 år.

Läs om uppsägning

Tidsbegränsad anställning

En tidsbegränsad anställning gäller för en viss begränsad tid och anställningen upphör när den avtalade anställningstiden går ut och är uppsägningsbar endast om det är särskilt reglerat i kollektivavtal och/eller det enskilda anställningsavtalet (med undantag för provanställning).

För att arbetsgivaren ska ha rätt att avsluta din uppsägningsbara tidsbegränsade anställning gäller, precis som för tillsvidareanställning, att det måste finnas sakliga skäl.

Provanställning

Om en anställning ska inledas med en provanställning eller inte är en förhandlingsfråga mellan dig och din blivande arbetsgivare och regleras i ditt enskilda anställningsavtal. Det är dessutom möjligt att förhandla bort provanställning.

Provanställningen är en tidsbegränsad anställning med särskilda regler. En provanställning övergår i en tillsvidareanställning om den inte sägs upp inom prövotiden. Prövotiden får enligt lagen om anställningsskydd vara max sex månader. I vissa kollektivavtal finns det reglerat att provanställning till exempel kan förlängas i motsvarande grad om den anställde under prövoperioden varit sjuk under en längre tid.

En provanställning är en osäker anställning eftersom arbetsgivaren kan säga upp anställningen utan att behöva ha, eller ange någon orsak till uppsägningen.