Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Kvinna står i ett förråd med läkemedel iklädd vit rock. Armarna är korslagda och hon ler och ser glad ut.

Bli förtroendevald

När du engagerar dig fackligt och blir förtroendevald lokalt på din arbetsplats, får du möjlighet att göra skillnad och du får inflytande i frågor som är viktiga för dig och dina kollegor.

Var med och påverka din arbetsplats

Som lokalt förtroendevald företräder du Sveriges Farmaceuters medlemmar på din arbetsplats, både gentemot arbetsgivaren och kollegor. Du har möten med arbetsgivaren där ni diskuterar arbetsmiljön, du bevakar anställningsvillkor, löneprocessen, ger råd och stöd till medlemmarna och deltar vid olika förhandlingar. Du för medlemmarnas talan i olika frågor som rör er arbetsvardag.

För att passa i rollen som lokalt förtroendevald ska du:

  • Ha en vilja att påverka och bevaka frågor som är relevanta för farmaceuter
  • Tillvarata farmaceuternas intressen och behov i förhandlingar
  • Sträva efter en bra samverkan med arbetsgivaren och långsiktigt bra lösningar

Det vanligaste sättet att arbeta fackligt på arbetsplatsen är att bilda en lokalförening, där du arbetar med fackliga frågor tillsammans med dina kollegor. Lokalföreningen är Sveriges Farmaceuter på arbetsplatsen. 

Läs mer om lokalföreningen

Stöd i uppdraget

Det viktigaste är att du känner engagemang för din arbetsplats och har en vilja att representera dina kollegor. Genom Sveriges Farmaceuter får du stöd för att kunna utföra uppdraget.

Vi erbjuder dig utbildning i de fackliga grunderna som förhandlingar, arbetsrätt, arbetsmiljö och lokal lönebildning. Du får även råd och stöd från vårt förbundskansli så att du är trygg i ditt uppdrag. Förbundets ombudsmän är specialister på förhandling, rådgivning och utredning. 

När du är förtroendevald omfattas du av förtroendemannalagen (FML). Det betyder att du har rätt till ledighet med lön för att kunna arbeta med facklig verksamhet på din arbetsplats.

Uppdraget som förtroendevald är givande och utvecklande, men stundtals kan det kännas utmanande. Det är därför bra att engagera fler i arbetet så ni kan arbeta tillsammans.

Frågor och svar om ett lokalt förtroendeuppdrag

Hur mycket behöver jag kunna om fackligt arbete innan jag blir förtroendevald?

Du behöver inte ha några förkunskaper om fackligt arbete. Vi ser till att du får den utbildning som behövs beroende på vilket uppdrag du är intresserad av. 

Läs om utbildningsutbudet

Hur får jag tid för uppdraget?

Förtroendemannalagen ger dig som förtroendevald en särskild ställning på arbetsplatsen. Det innebär att du får skydd för ditt fackliga uppdrag och för dina rättigheter är du utför uppdraget.

Lagen innebär också att du har rätt till betald ledighet om så krävs. Det är viktigt är att du anmäler ditt uppdrag till din arbetsgivare för att omfattas av förtroendemannalagen.

Hur ställer sig arbetsgivare till fackligt engagemang?

De flesta arbetsgivare uppskattar en stark facklig motpart. Det skapar dialog, samverkan och underlättar för arbetsgivaren att fullfölja sina skyldigheter enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).

Den svenska arbetsmarknaden bygger på att parterna samarbetar och kommer överens. Det är grunden för det som brukar kallas den svenska modellen.

Jag vill bli förtroendevald

När du vill bli förtroendevald ska du i första hand kontakta din egen lokalförening, det är genom föreningen som förtroendevalda utses. Kontaktuppgifter hittar du när du loggar på "min sida". 

Saknas en lokalförening, kontakta förbundskansliet genom: post@sverigesfarmaceuter.se