Påverkansarbete
Sveriges Farmaceuter arbetar på uppdrag av medlemmarna för att säkerställa att farmaceuter har goda förutsättningar för sin professionella yrkesutövning. Det gör vi bland annat genom att delta och påverka i olika grupperingar och genom remisser.
Referensgrupper, utredningar och remisser
Sveriges Farmaceuter påverkar framtida lagstiftning genom att delta i referensgrupper eller expertgrupper kopplade till statliga utredningar. Även vid utredningar där förbundet inte är representerat, bedrivs påverkansarbete genom möten med utredningssekretariat och genom att vi lämnar in skrivelser om viktiga frågor.
Dessutom besvarar förbundet löpande remisser gällande förslag från statliga utredningar eller myndigheter. Detta arbetet är viktigt för att föra fram förbundets åsikter.
ROAr (Roller och ansvar i receptkedjan)
ROAr är en arena för gemensam diskussion med de viktigaste yrkesgrupperna i läkemedelskedjan. I ROAr ingår, förutom Sveriges Farmaceuter, Apotekarsocieteten, Läkarförbundet, Svenska Läkaresällskapet, Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet.
Inom ROAr ökar vi förståelsen för de olika yrkesgruppernas roller, ansvar och kompetens så att samverkan kan ske utifrån patientens behov på bästa sätt. Gruppen tar bland annat fram förslag på utveckling av arbetssätt. Ett exempel på sådana områden är generisk förskrivning.
YKD
Sveriges Farmaceuter är ett av de så kallade YKD-förbunden inom SACO som gemensamt påverkar fortbildning/CPD (continuous professional development). YKD står för Yrkeskvalifikationsdirektivet 2013/55/EU och apotekare omfattas av direktivet.
Målsättningen med Sacos YKD-sammanslutning är att krav på fortbildning ska bli lagstadgat.
NFU (Nordisk farmaceutisk union)
Nordisk Farmaceutunion (NFU) består av de nordiska fackförbunden på farmaciområdet (Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island). De fem nordiska ländernas apotekssystem har mycket gemensamt men skiljer sig också åt i en del avseenden.
Syftet med NFU är dels att utgöra ett forum för utbyte mellan de nordiska förbunden där vi kan lära av varandra, men också att se till att medlemmarna i våra organisationen ska få snabbaste och bästa möjliga stöd oavsett var i Norden de är verksamma.
NLS (Nationella läkemedelsstrategin)
NLS är en plattform för diskussion och hantering av angelägna läkemedelsfrågor där ett 20-tal myndigheter och organisationer inom läkemedelsområdet deltar på uppdrag av regeringen.
Sveriges farmaceuter gör årligen en omvärldsbevakning som sedan blir en del av basen för NLS inriktning. En omarbetad strategi upprättas vid varje ny mandatperiod och en handlingsplan med aktiviteter publiceras i regel årligen. Regeringen fattar beslut om inriktning och aktiviteter.
Arbetet bedrivs i projektform och innebär exempelvis att organisationerna tar fram olika typer av underlag, utvecklar särskilda fokusområden och konkretiserar aktiviteter inom strategin. Exempel på ett genomfört projekt som rör farmaceuter är ”Strukturerad läkemedelsinformation från apotek till ordinatör” där Sveriges Farmaceuter ingick i projektgruppen.
Genom att delta i NLS kan förbundet både påverka vilka aktiviteter som regeringen genomför inom läkemedelsområdet, hur aktiviteterna genomförs och deras slutresultat.
NLL (Nationella läkemedelslistan)
NLL ska ge hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel. Utvecklingen av NLL har pågått länge och Sveriges Farmaceuter har varit en del av utvecklingsarbetet som även kommer pågå en lång tid framöver.
Genom att Sveriges Farmaceuter påverkar utvecklingen av NLL kommer arbetssättet för många av våra medlemmar förbättras. Vi hoppas dessutom att NLL framöver kan minska en del av öppenvårdsapotekens arbetsmiljöproblem.
Forska!Sverige
Forska!Sverige verkar för att göra medicinsk forskning till en högre nationell prioritet - för hälsa och välstånd. Stiftelsens uppdrag är att informera om och väcka intresse kring betydelsen av medicinsk forskning för hälsa och välstånd genom att ge beslutsfattare faktaunderlag och skapa ett konstruktivt diskussionsklimat för förändring.
Sveriges Farmaceuter är representerade i "Agenda för hälsa och välstånd” där 35 organisationer samverkar under Forska!Sveriges ledning. Organisationerna tar årligen fram prioriterade åtgärdsförslag för att öka värdet av varje forskningskrona. Arbetet med åtgärdsförslagen följs upp och resultatet presenteras i en granskningsrapport som kommuniceras till beslutsfattare.
Forska!Sverige är en etablerad intressent som får genomslag i media och som politiker lyssnar på. Genom att förbundet deltar i Forska!Sverige, påverkar vi centrala beslutsfattare effektivt.
FIP
FIP är en internationell organisation för representanter inom farmaci, farmaceutisk forskning och farmaceutisk utbildning. Som en av FIPs 153 medlemsorganisationer, representerar Sveriges Farmaceuter våra medlemmar internationellt.
Årligen genomför FIP en internationell konferens där Sveriges Farmaceuter bland annat representeras av vår ordförande.
FRIHSK (Farmaceuters roller i hälso- och sjukvården)
Apotekare och receptarier har de senaste åren blivit allt fler inom hälso- och sjukvården. Uppdragen för farmaceuter i vården kan inkludera allt från tillverkning till konsultationer med annan vårdpersonal och patienter. Hittills har det saknats enhetliga krav på vilken kompetens som krävs, utöver en farmaceutisk grundexamen.
FRIHSK (Farmaceuters Roller i Hälso- och Sjukvården), är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Farmaceuters offentligsektion och Apotekarsocietetens sjukvårdsfarmacisektion, med målet att beskriva och utveckla några av de vanligaste rollerna för apotekare och receptarier inom hälso- och sjukvården.
Projektgruppen har tagit fram ett ramverk med sex vanliga rollområden för farmaceuter inom vården. För ett av rollområdena, klinisk farmaci, har detaljerade kriterier beskrivits. Ramverket ska fungera som en riktlinje för lämpliga lönelägen, utvecklingssteg och vilken kompetens som krävs för olika uppgifter. Syftet är bland annat att göra det lättare att utlysa tjänster på olika nivåer, och kan även använfas som underlag för farmaceuter som vill utvecklas i sin yrkesroll.
Läs mer
Kontakt
Celina Sving
Projektsamordnare, Sveriges Farmaceuters Offentligsektion
celina.sving@sverigesfarmaceuter.se