Förhandlingar med arbetsgivaren
Som förtroendevald har du oftast förhandlingsmandat och därmed rätt att förhandla med arbetsgivaren. Här kan du läsa om den vanligaste typen av förhandling för förtroendevalda och ta del av en checklista inför förhandlingar.
Rätt till medbestämmande
Reglerna för förhandlingsrätten hittar du i medbestämmandelagen (MBL). Enligt den har enskilda arbetsgivare, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer rätt att förhandla. En enskild medlem har däremot inte förhandlingsrätt.
Lagen om medbestämmande i arbetslivet (riksdagen.se)
Medbestämmandeförhandling
Arbetsgivare är skyldiga att kalla till förhandling i vissa förändringar i verksamheten, de kallas för medbestämmandeförhandlingar (MBL-förhandling). Det kan till exempel handla om omorganisationer, chefsrekryteringar, personalpolitik eller lönerevisioner.
MBL-förhandlingar innebär att arbetsgivaren ger den lokalföreningen tillfälle att diskutera förslaget innan beslut fattas. ”Medbestämmande” betyder i det här fallet inte att den föreningen är med och tar beslut, utan att ni alltid ska vara informerade och ha möjlighet att lämna synpunkter.
Bra att veta om MBL-förhandlingar
• Arbetsgivaren ska inom skälig tid ge dig som förtroendevald tillräckligt med information för att kunna ta ställning till förslaget. Sveriges Farmaceuter rekommenderar att ni får information minst en vecka i förväg.
• Din arbetsgivare ansvarar för att föra protokoll. Protokollet ska redogöra vad ni är eniga och oeniga om. Blir ni oeniga i en lokal förhandling kan förbundet begära central förhandling. Arbetsgivaren måste då vänta med att fatta beslut till det att förhandlingen är avslutad.
• Kom överens om när förhandlingen anses vara avslutad. Vi rekommenderar att den är avslutad i och med att protokollet är justerat av alla.
• De viktigaste paragraferna att känna till i MBL är §§ 10-15 och 18-19 som handlar om förhandlingsrätten samt rätten till information.
På en del arbetsplatser har vissa MBL-förhandlingar ersatts med så kallade samverkansgrupper. Det innebär att MBL och arbetsmiljölagen förts samman till en och samma process, där arbetsmiljö ska genomsyra alla frågor i stället för att ses som ett separat område.
Checklista vid förhandlingar
Inför förhandlingen
- Vad gäller förhandlingen? Vad har orsakat ärendet?
- Vilka regler och avtal kan bli aktuella?
- Behöver du läsa på om något, eller konsultera och involvera andra?
- Vem eller vilka ska genomföra förhandlingen?
- Förankra, informera och diskutera: vad gynnar verksamheten och därigenom medlemmarna bäst. Är något oklart?
- Vad finns det för underlag och utredningar? Har du tillräckligt underlag?
- Ska du hänvisa till skriftliga handlingar? Kom ihåg att både du och din arbetsgivare har skyldighet att visa sådana för varandra.
- Tidpunkt för förhandlingen?
Behöver du rådgivning från Sveriges Farmaceuter? Kontakta ombudsmännen på förbundskansliet
Under förhandlingen
- Arbetsgivaren ansvarar för att föra protokoll.
- Diskutera gemensamma sätt att lösa problemet.
- Du kan alltid ajournera förhandlingen för rådgivning, vidare utredning och förankring.
- Var tydlig med de berörda medarbetarnas rättigheter, möjligheter och skyldigheter.
- Kom överens om när förhandlingen är avslutad – förslagsvis när protokollet är avslutat och undertecknat av alla parter.