Tisdagen den 22 oktober är rådgivningen stängd p.g.a. utbildning. På torsdag är det öppet som vanligt igen. Du kan även mejla din fråga och vi återkommer då så snart vi har möjlighet.
Hoppa till huvudinnehåll Sveriges Farmaceuter Sök Logga in Bli medlem

Datum:

27 juni

Tid:

14:30 - 15:30

Plats:

D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "B24", Almedalen

Läs mer

Sveriges Farmaceuter i Almedalen

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för alla som vill diskutera samhällsfrågor. Årets Almedalsvecka genomförs under vecka 26 och Sveriges Farmaceuter deltar.

Förbundet deltar vid:

27 juni, 14:30 - 15:30. Debatt/rundabordssamtal: "Behövs receptarier? – Universiteten slår larm om bristande söktryck"

Beskrivning av samhällsfrågan:

Bristen på farmaceuter, dvs receptarier och apotekare hotar den långsiktiga kompetensförsörjningen på apotek. Tyvärr är intresset att utbilda sig till receptarie mycket lågt. Flera utbildningar i landet lyckas inte fylla platserna. Synlighet och yrkesroller behöver diskuteras.

Utökad information om evenemanget:

Apoteken har problem med den långsiktiga kompetensförsörjningen. Det råder brist på farmaceuter, på flera ställen i landet. Tyvärr är intresset att utbilda sig till receptarie mycket lågt och få apotekare väljer att arbeta på apotek en längre tid. Lärosätena ser ett sjunkande och i flera fall mycket lågt antal sökande till receptarieprogrammen. Flera utbildningar i landet lyckas inte fylla platserna.
 
Hur kan man öka synligheten? Är yrkestitlarna missvisande? Behöver yrkesrollerna ses över? Hur kan vi använda farmaceuternas kompetens optimalt inom hälso- och sjukvård för att möta behoven av läkemedel och rådgivning i samhället? Vad är lösningen på det sviktande intresset vi ser bland ungdomar idag?