Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Åtgärder för att säkerställa tillgången till läkemedel

Publicerad: 2025-04-15 11:09

Utredningen om läkemedelsförskrivning har lämnat ett första delbetänkande till sjukvårdsminister Acko Ankarberg. Utredningens uppdrag har varit att analysera och ta ställning om rätten att förskriva och expediera ett visst läkemedel bör kunna begränsas i bristsituationer.

Utredningen konstaterar att det finns flera olika sätt att förebygga läkemedelsbrister och motverka negativa konsekvenser av sådana brister men bedömer att det i vissa situationer kan vara ändamålsenligt att tillfälligt begränsa förordnande och utlämnande av läkemedel. Tillgången till läkemedel har central betydelse för en fungerande hälso- och sjukvård, och bristande tillgång kan utgöra ett hot mot liv och hälsa.

Läkemedelsbrist kan uppstå av flera olika anledningar, exempelvis på grund av problem i tillverkningen eller i distributionen, brist på ett verksamt ämne eller en oväntat hög efterfrågan på läkemedlet.

För att hantera läkemedelsbrister föreslås förändringar i läkemedelslagen och läkemedelsförordningen för att ge Läkemedelsverket formella mandat att agera vid brist- och risksituationer. Då skulle Läkemedelsverket kunna ha befogenhet att införa tillfälliga begränsningar gällande förskrivning och utlämnande av läkemedel, både för human- och veterinärläkemedel. Begränsningar ska endast införas om det är absolut nödvändigt för att skydda liv och hälsa och ska vara tillfälliga.

För att underlätta tillämpning och kontroll av föreskrifterna föreslås E-hälsomyndigheten få i uppdrag att utreda möjligheten att införa systemstöd. Inspektionen för vård och omsorg, Läkemedelsverket och länsstyrelserna ska ha tillsynsansvar för att säkerställa att föreskrifterna följs.

Björn Södergren, professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter, är en av experterna som deltar i utredningen.

Länk till det första delbetänkande i SOU 2025:53: Säkerställ tillgången till läkemedel - Regeringen.se

 

Nyhet