Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem
Allvarlig farmaceut på apotek tar fram läkemedel ur låda

Apotek får inte utarmas på farmaceuter pga dålig arbetsmiljö

Publicerad: 2024-12-17 07:00

Farmaceuter, det vill säga apotekare och receptarier, på apotek har blivit riskyrken och är bland de yrken som har högst risk för stressrelaterad sjukfrånvaro. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport “Psykisk ohälsa i dagens arbetsliv” som slår fast att bristande organisatorisk och social arbetsmiljö är en viktig orsak till stressrelaterad psykisk ohälsa.

Enligt rapporten från Försäkringskassan är det generellt en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress. Antalet pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökat från 34 700 till 43 500 mellan våren 2019 och våren 2024 vilket är en ökning med 25 procent. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall, och stressrelaterade sjukfall är de vanligaste. Det är beklagligt att vi ser dessa resultat 2024 när forskning tydligt visar att psykisk ohälsa kan förebyggas.

Farmaceut är ett legitimationsyrke som kräver 3–5 års universitetsstudier. Farmaceuter ger bland annat individuellt anpassade, kvalificerade råd om läkemedel är kärnan i apotekens lagstadgade grunduppdrag och bidrar till god folkhälsa. På grund av att farmaceuterna är centrala för apotekens verksamhet måste det enligt lag därför alltid finnas minst en farmaceut på plats för att apoteket ska få hålla öppet.

Sveriges Farmaceuter har länge larmat om den dåliga arbetsmiljö och höga stress som finns på dagens apotek utan att få gehör från arbetsgivarna. Det krävs ett ökat fokus på att förebygga stressrelaterad psykisk ohälsa i apoteksbranschen.

Strukturella problem med för låg grundbemanning och rigid schemaläggning ger stora och varaktiga konsekvenser för sjukfrånvaron i branschen. Likväl behövs förebyggande arbete för att minska stressen och utsattheten vid hot och våld. En dålig arbetsmiljö på våra apotek är inte enbart ett problem för Sveriges Farmaceuters medlemmar utan även för dig och dina nära eftersom en dålig arbetsmiljö kan leda till att patientsäkerheten på apotek riskeras.

Arbetsgivarna har idag arbetsmiljöansvaret och har möjligheter att åtgärda alla dessa problem. Det är ett arbetsgivaransvar att se till att arbetsmiljön är tillräckligt god för att personalen ska må bra på jobbet och kunna utföra sitt jobb på ett bra sätt.

En avgörande fråga i detta är ledarskapet där bland annat forskning visar att det har en avgörande betydelse för att säkerställa att det finns förutsättningar för personalen att må bra och prestera. Det kräver att ledare ser välmående som en investering och inte som en kostnad vilket i sin tur kan leda till att yrket som farmaceut blir attraktivt, eftersom vi även har brist på farmaceuter. Apoteken utarmas kontinuerligt på farmaceuter, pensionsavgångarna blir fler samtidigt som efterfrågan på farmaceuter inom andra sektorer ökar.

Det är inte enbart lönsamhetskravet som ska avgöra om du och jag har tillgång till rätt läkemedel. Arbetsgivarna måste arbeta långsiktigt och prioritera hälsa och balans för farmaceuterna som säkerställer att patientsäkerheten upprätthålls.

Att skapa förutsättningar för att patientsäkerheten upprätthålls på apoteken är arbetsgivarens ansvar. Det är alltså hög tid att arbetsgivarna tar arbetsmiljöfrågorna på allvar!

Agnieszka Madej
Förbundsordförande Sveriges Farmaceuter

Länk till debattartikel i Altinget

Nyheter Debatt