Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Treklöverutredningen – så påverkas förbundets medlemmar

Publicerad: 2024-01-22 10:00 • Uppdaterad: 2024-02-19 13:43

Nu har Treklöverutredningen lämnat sitt slutbetänkande. Utredningen består av flera förslag som på olika sätt påverkar förbundets medlemmar.

Den så kallade Treklöverutredningen, ledd av utredaren Anna-Lena Sörenson, har nu lämnat sitt slutbetänkande. Utredaren har bland annat haft uppdraget att föreslå förändringar för förbättrad tillsyn över apoteksmarknaden.

I betänkandet Effektivare tillsyn över apotek, bättre skydd vid patientskador samt översyn av handel med receptfria läkemedel (SOU 2023:101) diskuterar utredningen följande delar:

  • Rätten till ersättning vid infektionsskador och katastrofskador
  • Försäkringsskydd vid skada till följd av användning av läkemedel utanför godkänd indikation
  • Regleringen av detaljhandel med vissa receptfria läkemedel
  • Utbyte av information vid tillsyn över apoteksmarknaden
  • Sanktionsavgifter vid tillsyn över apoteksmarknaden

Sveriges Farmaceuter kan konstatera att de delar som mest berör våra medlemmar är förslagen att IVO, LV och TLV får utökade möjligheter att dela uppgifter med varandra för att bedriva tillsyn av öppenvårdsapotek. Syftet är att tillsynen ska bli effektivare och att öka patientsäkerheten.

Ett annat förslag som kommer att påverka öppenvårdsapoteken är att Läkemedelsverket ska kunna ta ut en sanktionsavgift från den som innehar apotekstillstånd om exempelvis lokalen inte är bemannad med en eller flera farmaceuter under öppethållandet eller att tillståndshavaren inte anmält väsentliga förändringar av verksamheten inom utsatt tid.

I utredningen framgår att Läkemedelsverket får kännedom om en handfull fall varje år där apotek håller öppet utan farmaceuter. Läkemedelsverket anser samtidigt att det kan finnas ett mörkertal och att det antagligen är fler apotek som är öppna utan farmaceuter. Utredningen konstaterar att den ekonomiska aspekten av sanktionsavgifter kan väga in gällande hur många farmaceuter tillståndshavaren väljer att bemanna apoteket med. Ju färre farmaceuter ett apotek har i sin ordinarie bemanning, desto högre är risken att apoteket plötsligt står helt utan farmaceut vid oförutsedda händelser såsom sjukdom.

När det gäller anmälningsskyldigheten av väsentliga förändringar av verksamheten är det enligt LV inte ovanligt att tillståndshavare inte anmäler dessa alls eller anmäler dem för sent. Exempel på detta är enligt LV att de får reda på att apotekslokaler har byggts om först efter att detta redan skett eller att tillståndshavaren har bytt VD.

Läs utredningens slutbetänkande

Nyhet