Debatt: Patienterna har inte tid att invänta statlig vård
Ska staten eller regionerna styra vården? Frågan har skapat många rubriker de senaste åren och åsikterna har gått isär. Inom kort förväntas regeringen sjösätta en utredning om ett helt eller delvist statligt huvudmannaskap för sjukvården.
Sveriges Farmaceuter är en av de 30 organisationer inom akademi, vård, företag, patient- och professionsförbund sin tillsammans i föreningen ”Agenda för hälsa och välstånd” arbetar för att stärka förutsättningarna för medicinsk forskning, företagande och vård i Sverige.
Vi har olika uppfattningar om vårdens huvudmannaskap, men är alla oroade över att utredningen riskerar att fördröja det förtydligande av ansvar och samordning som behövs här och nu i vissa frågor.
Otydlig ansvarsfördelning och bristande samordning har redan försenat utvecklingsprocesser i vården och det sker på patienternas bekostnad. Dagens patienter har inte tid att vänta. De måste få tillgång till mer effektiv diagnostik och behandling.
I dag överlämnar vi en nulägesanalys och tio konkreta åtgärdsförslag med handlingsplaner till regeringen.
Ett av områdena där beslut om tydligare ansvarsfördelning brådskar är implementering av precisionsmedicin, som gör det möjligt att i större utsträckning än tidigare korrekt identifiera, behandla och bota vissa sjukdomar.
Både den tidigare och nuvarande regeringen har varit tydliga med att denna utveckling ska komma invånarna till godo.
I nuläget har precisionsmedicinska centrum initierats vid vissa universitetssjukhus i Sverige. Via dessa centrum möts forskning och klinik, med hög grad av patientsamverkan.
Dessa centrum är i tidig fas och deras utveckling är helt beroende av tillgång till finansiering och kompetens, inte bara inom precisionsmedicin utan också inom till exempel juridik och ekonomi.
Flera av de forskningsinfrastrukturer som är nödvändiga för utveckling av precisionsmedicin saknar också finansiering för kommande år, till exempel Genomic medicine Sweden och Biobank Sverige.
En annan förutsättning för att precisionsmedicin och annan vård ska leda till ökad vårdkvalitet är att vi har samlade hälsodata i Sverige.
För att kunna samla hälsodata krävs interoperabla journalsystem, vilket vi inte har på nationell nivå i dag.
Invånare, vårdgivare, forskare och företag måste få bättre möjlighet att bidra till insamling, användning och delning av data, och det måste ske på ett etiskt, säkert och strukturerat sätt.
Läs våra förslag till regeringen och resten av debattartikeln här