Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Oroande utveckling inom life science-branschen: ”forskarkompetensen behövs!”

Publicerad: 2023-04-24 11:27 • Uppdaterad: 2024-01-19 10:49

Vinnova, som har haft regeringens uppdrag att analysera den svenska life science-sektorns näringslivsutveckling, har nu publicerat en första återrapportering av regeringsuppdraget.

I rapporten framgår att det går bra för life science-företagen i Sverige, de har både blivit fler och ökat sin omsättning de senaste åren. Företagen hade en nettoomsättning på 365 miljarder kronor år 2020. Jämfört med år 2014 innebär detta en ökning på drygt 158 miljarder kronor.

Anställda inom life science-sektorn är dessutom högutbildade. Andelen anställda med en forskarutbildning ökade mellan år 2010 - 2020, från 7,8 till 8,9 procent.

- Life science-branschen är en viktig arbetsmarknadssektor för farmaceuter i dag. Att företagen dessutom går bra och anställer fler med forskarutbildning, förbättrar arbetsmarknaden för våra forskarutbildade medlemmar säger Agnieszka Madej, förbundsordförande för Sveriges Farmaceuter.

Trots att andelen högutbildade ökar, minskar antalet doktorander inom life science-branschen, enligt Vinnovas rapport. Det har skett en generell minskning av det totala antalet doktorander i Sverige mellan 2011 och 2021. En tredjedel av landets alla doktorander fanns 2021 inom life science-relaterad forskning och även dessa doktorander minskar i antal. Minskningen syns även inom exempelvis farmaceutiska grundvetenskaper.

- Det är en oroande utveckling. Life science-branschen behöver forskarkompetens framöver för att kunna fortsätta att expandera och utvecklas. Om kompetensåterväxten minskar riskerar det att leda till att den positiva utveckling vi ser inom området avstannar säger Agnieszka Madej.

Läs Vinnovas rapport här

 
Nyhet