Hoppa till huvudinnehåll Sveriges Farmaceuter Logga in Bli medlem

Framgångsberättelser

Enligt Socialstyrelsen har 556 apotekare och 21 receptarier under perioden 1 januari 2017 till och med augusti 2023 med utbildning från ett land utanför EU/EES beviljats svensk legitimation. På den här sidan kan du läsa om några av dessa.

Masum

Läs om Masums väg till att ansöka om svensk legitimation

Se: https://www.svenskfarmaci.se/2023/03/22/masum-gav-inte-upp-nu-ar-han-apotekare-i-sverige/

Sandra

Jag heter Sandra, jag fick min svenska legitimation år 2018 och detta är min resa från SFI till svensk legitimation..

Efter att jag blev klar med Svenska som andra språk 3 gick jag på Socialstyrelsens kunskapsprov, jag blev godkänd på både den praktiska och den teoretiska delen, sedan gjorde jag min praktik på Apotek Hjärtat.

Det har tagit mig cirka 2 år från det när jag startade min resa mot svensk legitimation tills det jag fick legitimationen, den tiden var full av utmaningar och svårigheter men med viljan så kan man lyckas med allt man vill. Direkt efter min praktik fick jag jobb på samma apotek som jag gjorde praktiken på, jag trivdes bra och lärde mig mycket utav mina kollegor.

Nu jobbar jag på Apotek Hjärtat som läkemedelsansvarig på två olika apotek, innan dess har jag jobbat som farmaciansvarig och då coachade jag mina kollegor för att driva fram försäljningen och förbättra kundservicen på apoteket.

Allt handlar om att ha viljan och ambitioner, så länge man inte ger upp så kommer man att komma fram till sitt mål nöjd och stolt över sig själv.

Vänliga hälsningar 

Sandra

Ana

Hej, jag heter Ana och jag fick min svensk legitimation år 2022. Och detta är min resa från när jag kom till Sverige tills svensk legitimation.

Jag har kommit till Sverige i januari 2020 från Egypten. Jag har studerat svenska språket på Lund Universitet januari 2020 till januari 2021 och fick min C1 intyg. 

Under detta år försökte jag gå in på kunskapsprov september 2020 men jag misslyckades och blev underkänd med en poäng på farmaci delen fast fick jag 72% totalt på provet. 

Sedan ansökte jag till kompletterings utbildning för utländska apotekare på Uppsala universitet och fick en plats där på programmet från September 2021 till Juli 2022. 

Det har tagit 2 och halv år från när jag startade min resa mot svensk legitimation tills jag fick legitimationen. Under den tid fick jag jobba som truckförare i Ica lager 100%  medan jag läser till legitimation. Det var aldrig lätt men jag fick kämpa mycket. 

Direkt efter min praktik fick jag jobb på apoteket AB. Nu jobbar jag som legitimerad apotekare och jag är stolt över mig själv.”) Ana

Sanaa

Hej ! jag heter Sanaa och fick min svenska legitimation 2019 och detta är min resa från SFI till svensk legitimation.

Efter SFI har jag gått kompletteringsutbildningen i Göteborgs universitet . Det var in lätt särskilt om man har mycket annat att tänka på (familj, barn i Sverige och även i hemlandet ). Men jag lärde mig ett fantastik uttryck som svenskar använder ofta som är (en sak i taget) . Ja det går så skönt om man försöker lösa alla problem och komplicerade saker en sak i taget. Praktiken gjorde jag på Kronans apotek där jag fick jobb i samma apotek direkt efter legitimationen . Efter tre år har jag fått ett nytt jobb i Apoteket AB i Grästorp. Jag lärde jag mycket från alla kollegor i båda jobb. Faktiskt är det lärorik att jobba i olika ställe med olika kollegor.

Det har tagit tre år från när jag startade min resa mot svensk legitimation tills jag fick legitimation, det var inte kostnadsfritt resa men prisvärt resa. Du känner att det är värt när du börjar jobba och träffa människor när du börjar känna igen att du praktisera ett yrke som behöver mycket kärlek , empati  och mänsklighet. Till er som fortfarande kämpar mot legitimationen , kämpa kämpa mina vänner , det är inte lätt men värt . Sanaa