
Spaningar från Almedalen 2025
Under årets Almedalsvecka dominerade flera övergripande ämnen diskussionerna, inklusive beredskap, säkerhet, AI, demokrati och tillit.
Farmaceutens roll som legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal betonades på flera seminarier, där politiker och paneldeltagare uppmanade till att använda de välutbildade farmaceuterna mer än vad som görs idag. "Farmaceuterna är undervärderade i sitt yrke – det är ett legitimationsyrke." Farmaceutsortimentet diskuterades också och varför beslut dröjer om införande.
Seminarier och paneldiskussioner
Sveriges Farmaceuter är en del av SACO Hälso- och sjukvård och tillsammans med alla parter höll vi ett gemensamt seminarium "En hållbar hälso- och sjukvård med rätt kompetens – en förutsättning för god beredskap". Ett antal exempel från förbunden visades i inledningen och där framgick till exempel att bara 14 % av läkarna har övat inför kris och krig. Samtliga regioner har brist på allmänläkare. 19 av 21 regioner uppger brist på tandhygienister och tre fjärdedelar av alla arbetsterapeuter uppger att de ej varit involverade i beredskapsplanering.
Medverkande i panelen var Björn Eriksson, generaldirektör Socialstyrelsen, Johan von Knorring, regiondirektör Uppsala och Nina Lindqvist, chef för samordnat folkhälsoarbete på Folkhälsomyndigheten. Björn pratade om att "sjukvård är beredskap" och hur de på Socialstyrelsen arbetar med deras ansvar som är: styrande, stödjande och utvecklande. Han nämnde också att läget för läkemedel är lite bättre nu med den långvariga försörjningen.
Folkhälsomyndigheten tog upp att god hälsa minskar sårbarheten hos individer och i verksamheter. Samhällsviktiga funktioner måste vara samhällsresilienta – i vardagen, för att också klara av krissituationer som är utöver. Från Region Uppsala betonades vikten av att arbeta tillsammans, att jobba med tilliten och inte ta den för given. "Ett robust system i botten är den nationellt samlande förmågan."
Ordförande Agnieszka Madej deltog i ett panelsamtal om AI anordnat av Uppsala universitet. Syftet var att gemensamt diskutera hur farmaceutens roll förändras med AI och hur utbildningarna då måste anpassas. Vilka kompetenser kommer att krävas av framtidens apotekare och receptarier? Gabriel Westman konstaterade att vi kommer ha fel i våra gissningar kring vilka yrkesroller som kommer att försvinna men att det mänskliga mötet aldrig kommer att försvinna. Utbildningen kommer fortsatt behöva vara matematiktung och med AI måste studenter kunna hantera avancerad modellering samt kunna kritiskt utvärdera.
Under Almedalsveckan diskuterades även bland annat Pharmacy First, farmaceuter på distans, kompetensförsörjning och huvudmannaskap i vården. Socialutskottet ska på en resa till Storbrittanien och titta på Pharmacy First under hösten. Sveriges Farmaceuter ser att det är viktigt att utveckla farmaceutens roll och kunskap. Samtidigt finns det viktiga frågor att titta på vid exempelvis farmaceut på distans vad gäller lagar, ansvarsfrågor och om det är för patientens bästa samt hur även arbetsmiljön påverkas för farmaceuterna. Den här frågan diskuterar vi gärna i fler forum.
På ett seminarium arrangerat av Sunt Arbetsliv betonades vikten av att vi inte har råd att avvara kompetens. Det borde vara ett stort ledningsfokus på hur vi får ett hållbart arbetsliv. Arbetsmiljöfrågor är helt avgörande för att skapa hållbara arbetsplatser. En viktig friskfaktor är kompetensutveckling under hela arbetslivet. I ert hållbarhetsarbete – använd gärna Sunt Arbetslivs utbud av verktyg som finns www.suntarbetsliv.se.
Vi tackar samarbetspartners och alla vi mött i Almedalen för bra dagar! Vi diskuterar gärna vidare alla aktuella frågor under hösten.