
Nytt avtal klart för kommuner och regioner
Den 7 april tecknade Sveriges Farmaceuter genom AkademikerAlliansen nya avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Avtalen gäller för farmaceuter anställda inom regioner, kommuner och kommunala företag och ger bland annat tydligare regler kring flextid och förbättrade löneprocesser.
- Vi är nöjda med att Akademikeralliansen har nått så långt i förhandlingarna och vi har uppnått resultat som gynnar farmaceuter som jobbar i regioner och kommuner, säger Annika Hage Nederström, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.
AkademikerAlliansen är överens med arbetsgivarparterna om en rad villkorsförbättringar. Bland annat nya skrivningar kring flextid. Den ordinarie arbetstiden sätts i fokus och det blir tydligt att den ordinarie arbetstiden varken ska öka eller minska när flextid tillämpas.
Utbetalning av ny lön ska ske i så nära anslutning till löneöversynstidpunkten som möjligt. En förutsättning för detta är en process där arbetsgivaren presenterar en preliminär tidplan för alla delar av nästkommande löneöversyn, det vill säga förberedelser, genomförande och avslut.
Villkoren stärks för deltidsarbetande då fyllnadslön tas bort och ersätts med samma övertidsersättning som för heltidsanställda. Förändringarna i avtalet innebär också ekonomiska förbättringar vid beordrat övertidsarbete och förskjutning av arbetstid.
En partsgemensam arbetsgrupp ska utreda förutsättningarna för att införa individuella tidskonton. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor för ledighet, pengar eller pensionsavsättning.
Några av punkterna i AkademikerAlliansen och SKR:s överenskommelse
- Chefens roll i löneprocessen blir tydligare
- Förbättrad trygghet för lediga med graviditetspenning som sägs upp på grund av arbetsbrist, genom att uppsägningstiden börjar löpa då anställd är tillbaka i arbete.
- Tydligare regler kring flextid
- Förlängd period vid förskjuten arbetstid och höjda ersättningar
- Individuella tidskonton ska utredas av en partsgemensam arbetsgrupp. Syftet är att möjliggöra individuella överenskommelser om individers villkor värden kring ledighet, pengar eller pensionsavsättning, samtidigt som eventuella risker för individen ska klargöras
- Stärkta ekonomiska villkor för deltidsarbetande genom att begreppet fyllnadslön stryks
- Justeringar kring dygnsvila i arbetstidsbestämmelsen för att möjliggöra bättre schema för individ och verksamhet