Logo Logga in Bli medlem
Vårdpersonal går i en ljus korridor tillsammans, ser glada ut.

De nya avtalen inom region och kommun: ”gynnar farmaceuter och de frågor som förbundet driver”

Publicerad: 2024-04-05 15:27

Innan påsk avslutades kollektivavtalsförhandlingarna för farmaceuter inom regioner, kommuner och kommunala företag. Parterna har kommit överens om flera förändringar och villkor som bland annat syftar till att ge akademiker bättre löneprocesser, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Johan Thesslin, ombudsman har tillsammans med Annika Hage Nederström, förhandlingschef, representerat Sveriges Farmaceuter i AkademikerAlliansen under avtalsförhandlingarna.

- Inom AkademikerAlliansen har vi med emfas framfört att det krävs krafttag med löneavtalet då våra medlemmar och förtroendevalda upplever att det inte fungerar som tänkt, säger Johan Thesslin.

Han fortsätter,

- Som ett resultat tillkom konkreta yrkanden på förändringar i avtalet. För de regioner där vi har föreningar öppnas möjligheten att ta in stöd från AkademikerAlliansen centralt och från SKR. Nu finns alltså en möjlighet att få in centrala parter i dialogen om hur avtalet ska tillämpas lokalt, vilket är positivt.

I förhandlingarna enades partnerna om att bilda partsgemensamma arbetsgrupper som långsiktigt ska arbeta med utveckling av löneavtalen inom sektorn. Arbetsgruppen ska vara klar redan den 30 november 2024.

- Ett av fokusområdena är att stärka trovärdigheten för lönebildningsmodellen i det ser vi fortsatta förändringar av avtalen som en möjlighet, säger Johan Thesslin.

Även arbetsmiljön har en viktig del i de nya avtalen och Suntarbetsliv har fått i uppdrag att arbeta vidare med friskfaktorerna.

- Sektorn är stor, det tar tid innan förändringar når hela vägen ut till medarbetarna, varför ett fortsatt uppdrag till Suntarbetsliv är viktigt. Även satsningen på chefers arbetsmiljö som ingår i det nya avtalet är bra då det i förlängningen gynnar våra medlemmars förutsättningar, säger Johan Thesslin.

Resultatet av avtalsförhandlingarna med SKR och Sobona är en framgång.

- Sveriges Farmaceuter har drygt 700 medlemmar inom en sektor som sysselsätter ungefär 1,2 miljoner arbetstagare. Genom att vi förhandlar tillsammans med andra förbund inom AkademikerAlliansen, ökar vårt inflytande. Avtalen utvecklas på ett sätt som gynnar farmaceuter och de frågor som förbundet driver, säger Johan Thesslin.

Nyhet