Logo Logga in Bli medlem
Vårdpersonal går i en ljus korridor tillsammans, ser glada ut.

Nytt avtal klart för farmaceuter inom regioner och kommuner

Publicerad: 2024-03-28 20:03

Idag tecknade Sveriges Farmaceuter genom AkademikerAlliansen nya avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Avtalen kommer att gälla farmaceuter inom regioner, kommuner och kommunala företag och innebär bland annat bättre löneprocesser och bättre enskilda villkor.

- Vi har kommit överens om ett stort paket med förändringar och partsarbeten som bland annat syftar till att skapa bättre löneprocesser för akademiker i sektorn. Vårt tillsvidareavtal har stärkts genom tydligare skrivningar och en bättre struktur, säger Magnus Berg, ordförande i AkademikerAlliansens förhandlingsdelegation.

Parterna är överens om att fortsätta att utveckla det förebyggande arbetsmiljöarbetet med friskfaktorer. Överenskommelsen innebär också att man startar ett arbete med särskilt fokus på chefers arbetsmiljö för att de ska ha en hållbar arbetsmiljö, klara sitt ledaruppdrag och kunna ta sitt arbetsmiljöuppdrag. Det blir också tydligare att det är arbetsgivarens ansvar att medarbetarna får den kompetensutveckling som behövs.

- Jag är mycket nöjd med att vi lyckats förstärka möjligheterna för individers villkor på flera olika sätt – till exempel när det gäller övertidsersättning och kompetensutveckling, säger Magnus Berg.

AkademikerAlliansen har lyft fram att det krävs mer attraktiva arbetsvillkor och ett modernt avtal för att lösa kompetenskrisen i kommuner och regioner. Nu är parterna överens om att fortsätta arbetet i olika former.

Några av punkterna i AkademikerAlliansen och SKR:s överenskommelse

  • Stärkt arbetsmiljöarbete (friskfaktorer) via Suntarbetsliv och Välfärdens partsråd (VPR)
  • Stärkta möjligheter till kompetensutveckling när arbetsgivarens ansvar förtydligas
  •  Stärkta möjligheter till övertidsersättning via en förändring i reglerna om förskjuten arbetstid
  • Partsövergripande arbetsgrupp som ska hantera kompetensutmaningarna i sektorn
  • Partsövergripande arbetsgrupp för bättre löneprocesser, löneöversyner och lönebildning
  • Stärkta möjligheter för förtroendevalda att få centralt stöd kring tillämpningen av avtalet  

Läs pressmeddelandet (saco.se)

Nyhet