Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Farmaceuters möjlighet att bidra vid restsituationer ska utredas

Publicerad: 2023-05-05 09:13 • Uppdaterad: 2024-01-19 10:56

Larmen antalet rest- och bristsituationer av läkemedel har under senare tid blivit allt fler. Sveriges Farmaceuter har tidigare beskrivit situationen som ohållbar, både ur ett patientsäkerhetsperspektiv och för de farmaceuter som arbetar på apotek.

Läkemedelsverket får nu i uppdrag av regeringen att se över hur farmaceuter på apotek kan agera när ett läkemedel är restnoterat, något som Sveriges Farmaceuter efterfrågat.

-  Våra medlemmar är konstruktiva och har i många fall kunnat hitta lösningar för patienterna, men det krävs ett förtydligande och en systematisering av deras möjlighet att bidra. Vi kommer att ta kontakt med Läkemedelsverket för att värna medlemmarnas intressen i utredningen, säger Agnieszka Madej, förbundsordförande för Sveriges Farmaceuter.

I Läkemedelsverkets uppdrag ingår bland annat:

  • Kartlägga hur dessa situationer hanteras i andra länder och peka på åtgärder som kan mildra effekter av rest- och bristsituationer.
  • Utreda och om möjligt föreslå åtgärder för att farmaceuter på ett bättre sätt ska kunna kommunicera med föreskrivare om ordination av läkemedel.
  • Utreda om författningsändring är lämplig för att för att farmaceuter ska kunna hantera utlämnande av läkemedel om det läkemedel som ska expedieras inte finns tillgängligt.
  • Utreda om det är lämpligt att farmaceuter i vissa fall ska kunna bryta en läkemedelsförpackning för att kunna säkerställa att fler patienter får del av läkemedel under kritiska restsituationer.

(Källa: regeringen.se)

Läkemedelsverket får använda 10 miljoner kronor under 2023, och uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 31 maj 2024.

Se pressmeddelandet här

Nyheter