8 trender inom läkemedelsbranschen de kommande åren
Varje år gör Sveriges Farmaceuter en kort- och långsiktig omvärldsbevakning. Den skickas till NLS som är en plattform för diskussion och hantering av angelägna läkemedelsfrågor för myndigheter och organisationer inom läkemedelsområdet.
Aktörernas omvärldsbevakningar utgör basen för den strategi som NLS har för det kommande året. För 2023 identifierar Sveriges Farmaceuter följande trender:
- Ökad e-handel riskerar att leda till försämrad läkemedelsanvändning om rådgivning uteblir
- Hantering av restnoteringar och läkemedelsbrist kräver tid och resurser
- Ökat fokus på läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård
- Utvecklingen av e-hälsodata samt behovet av kontaktyta mellan apotek och vård
- Övergripande för 2023 ser vi att behovet av att säkra kompetensen och tillgodose att rätt kompetensutveckling ökar inom flera sektorer. Vi betonar också vikten av optimal resursanvändning och att apoteksfarmaceuterna, som är den första kontakten med hälso- och sjukvården som allmänheten ofta har, ska användas på rätt sätt till nytta för patienten, säger förbundsordförande Agnieszka Madej om förbundets omvärldsanalys.
På längre sikt identifierar förbundet följande trender och behov:
- Precisionsmedicin
Bland annat behöver utbildningen för framför allt apotekare utvecklas för att kunna hantera precisionsmedicin men det behövs även kompetensutveckling för de som redan har utbildats. Därtill behövs fler kliniska farmaceuter i vården inom samtliga regioner. - Följdverkningar av COVID-19-pandemin
Ökad lagerhållning av läkemedel och medicinteknik samt förbrukningsartiklar inom Sverige behövs för att hälso- och sjukvården ska kunna fungera. Vi bör återgå till ett mer lokalt försörjnings- och tillverkningssystem för läkemedel, medicinteknik och förbrukningsartiklar. - Jämlikhet över landet – ett apoteksperspektiv
En fortsatt farmaceutbrist, ökad e-handel och överetablering av apotek i vissa delar av landet riskerar att medföra att tillgången till fysiska apotek minskar i exempelvis glesbygd. Sveriges Farmaceuter ser jämlikhet som att befolkningen ska ha ett fysiskt apotek inom en rimlig radie från sitt hem, annars riskerar rådgivningen bli lidande. - Utökad digital samverkan mellan professionerna
Den digitala utvecklingen möjliggör framöver ett enklare samarbete mellan professionerna, exempelvis mellan apotekspersonal och förskrivare.
- När vi blickar framåt finns det flera viktiga lärdomar att dra från pandemin, inte minst avseende läkemedelstillverkning och lagerhållning. Vi behöver även aktivt arbeta för bättre digital samverkan mellan professionerna vilket så småningom kommer att leda till bättre förståelse för varandras ansvar och kompetens, säger Agnieszka Madej.