Sveriges Farmaceuters inspel till forskningspropositionen
Inom sjukvården är vårdskador vanliga, uppskattningsvis 100 000 patienter drabbas till en kostnad av cirka 8 miljarder kronor per år för de extra vårddagar som beror på vårdskador inom somatisk sjukhusvård. Detta innebär att ungefär en vårdskada sker vid vart tionde vårdtillfälle. Cirka 2 000 patienter får bestående men och vid ungefär 1 200 dödsfall varje år bedöms en vårdskada ha varit en bidragande orsak. Vårdskador leder alltså till såväl stort lidande för enskilda som stora kostnader för samhället.
Det bedrivs lite forskning om hur farmaceuter förhindrar vårdskador, hur farmaceuter kan bidra till förbättrad folkhälsa eller förbättrad läkemedelsanvändning. Nästan ingen forskning bedrivs heller gällande farmaceutiska tjänster. Genom förstärkta forskningsmöjligheter kan farmaceuterna i än högre grad bidra till en förbättrad läkemedelsanvändning i framtiden. Men det kräver särskilda satsningar av staten för att kunna bygga upp en forskningsverksamhet som delvis raserades i samband med apotekesomregleringen.
Forskning som apotekare och receptarier bedriver inom läkemedelsutvecklingen är livsviktig för samhället och har ofta en direkt inverkan på människors hälsa och välbefinnande. För att Sverige ska vara en forskningsnation i världsklass är det nödvändigt att genomföra satsningar som förbättrar förutsättningarna för forskande farmaceuter.
Sveriges Farmaceuter har skickat in våra inspel till regeringens forsknings- och innovationspolitik. Sammanfattningsvis anser förbundet att:
- Basanslagen till universiteten måste öka och grundforskningen stärkas.
- Det krävs en god återväxt av forskande apotekare och receptarier. Finansiering av yngre forskare är därför extra viktig och bör öka.
- Det är viktigt att det möjligheten att bedriva forskning inom ramen för existerande tjänst förbättras. Ett förslag är att arbetstagare som är forskare får rätt till tjänstledighet vid forskning (på samma sätt som vid studier).
- Forskning inom apoteksområdet är fundamentalt för apotekens utveckling framöver och denna forskning måste öka. Här bör regeringen göra en särskild satsning på apoteksforskning. Apoteksforskningen behöver byggas upp igen eftersom forskningen har minskat avsevärt sedan apoteksomregleringen och forskningskompetensen på apoteken måste skapas och utvecklas.