Debatt: Nedskärning av klinisk farmaci leder till ökade kostnader för samhället
Sveriges Farmaceuter är djupt bekymrade över de alarmerande rapporterna som kommer från flera regioner om stora budgetunderskott. Flera regioner har till och med varslat om nedskärningar i personalstyrkan, inklusive farmaceuter. Det är hög tid att vi tar en närmare titt på den avgörande roll som kliniska farmaceuter spelar i vårt sjukvårdssystem och varför det är en dålig idé att minska deras närvaro.
I en tid då flera regioner har ökat antalet anställda farmaceuter, är det uppenbart att vår kompetens och kunskap är ovärderlig för verksamheten. Forskning från Uppsala universitet bekräftar detta med övertygelse. Studien visar att återinläggningar på sjukhus som orsakas av läkemedel minskade med hela 80 procent för äldre patienter som hade genomgått en läkemedelsgenomgång utförd av en klinisk apotekare inom akutsjukvården.
En nedskärning av den kliniska farmacin inom regionerna skulle därför kunna leda till allvarliga konsekvenser. Det skulle omedelbart öka läkemedelskostnaderna för samhället. När läkemedelsgenomgångar inte genomförs ökar risken för att onödiga och olämpliga läkemedel förskrivs. Detta leder till fler återinläggningar och förlängda vårdtider på grund av bristande läkemedelshantering.
Dessutom skulle en sådan nedskärning försämra möjligheterna till kvalitativ upphandling av läkemedel och hantering av avtal. Detta skulle medföra ökade kostnader för samhället och en mindre effektiv användning av resurser.
Det är således viktigt att förstå att en minskning av den kliniska farmacin inte är en sparåtgärd; tvärtom kommer det att leda till större ekonomiska konsekvenser i det långa loppet. Vi måste försvara och stärka den kritiska roll som kliniska farmaceuter spelar i vårt vårdsystem för att säkerställa både en effektiv och kostnadseffektiv vård för alla medborgare.
Agnieszka Madej, förbundsordförande för Sveriges Farmaceuter