Hoppa till huvudinnehåll Sveriges Farmaceuter Logga in Bli medlem

Vad är en farmaceut?

Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier, samhällets läkemedelsexperter. Här kan du läsa mer om yrkestitlarna.

Farmaceut

Farmaceuternas kunskap behövs och farmaceuter finns överallt där läkemedel finns, från att nya läkemedelssubstanser utvecklas och godkänns till tillverkning av en färdig produkt, utlämningen av läkemedlet på apotek och slutligen när det används av patienten.

Rätt använda gör läkemedel stor nytta, räddar liv, botar och ökar livskvaliteten för människor. Fel använda läkemedel ger däremot utebliven effekt och kan till och med orsaka skador och ökat lidande för människor. Dessutom är fel använda läkemedel kostsamt för samhället. Farmaceuternas -  apotekares och receptariers kunskaper och insatser för att informera, vägleda och ge råd om hur läkemedlen ska användas är mycket viktiga.

Legitimationsyrken

Apotekar- och receptarieutbildningarna ger båda möjlighet att ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen, i likhet med sjuksköterskor och läkare. För att kunna ansöka om legitimation måste man ha gjort den frivilliga praktiken på apotek.

Många arbetsuppgifter inom vården och på apotek kräver att man har legitimation för att man ska få utföra dem. En hög andel av de som utbildar sig till apotekare eller receptarie har legitimation.

Apotekare

Apotekarprogrammet är en bred utbildning som leder till karriärmöjligheter inom olika branscher såsom läkemedelsindustri, regioner, akademi, myndigheter och apotek. Apotekare finns där läkemedel forskas fram, utvecklas, hanteras och används. Utbildningen till apotekare ger möjlighet att arbeta i ledande positioner inom läkemedelsområdet, till exempel som projektledare eller chef. En del apotekare arbetar även inom regionerna, till exempel som klinisk apotekare på sjukhus eller med läkemedelsförsörjning.

Eftersom apotekarprogrammet leder till en internationellt gångbar examen finns även möjligheter att arbeta utomlands. Den som har ett intresse av forskning kan direkt efter apotekarexamen påbörja doktorandstudier. Utbildningen till apotekare omfattar 300 högskolepoäng, motsvarande fyra och ett halvt års heltidsstudier. För att få legitimation som apotekare krävs dessutom sex månaders praktik på apotek. Utbildningsplatser är Uppsala universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet.

Receptarie

Receptarieprogrammet fokuserar på rådgivning kring läkemedel och innehåller samma ämnen som apotekarprogrammet om än i en mindre omfattning. Receptarier arbetar oftast på apotek i olika befattningar. Receptarier kan även arbeta inom läkemedelsindustrin och på myndigheter. Utbildningen är gångbar även i Finland och Norge. 

Receptarieprogrammet omfattar 180 högskolepoäng, motsvarande tre års heltidsstudier inklusive cirka 10 veckors praktik på apotek. Utbildningsplatser är Uppsala universitet, Göteborgs universitet, Malmö universitet, Umeå universitet (distans) och Linnéuniversitetet i Kalmar (distans). 

Umeå universitet har ett 2-årigt masterprogram där receptarier med 3 års utbildning kan läsa vidare till apotekare. 

För frågor om vilka betyg som krävs, vilka behörighetskrav som ställs med mera, se respektive universitets hemsida.