01 september 2015, 14:06

Vi stöttar apotekarna i Europa

Sveriges Farmaceuter blir tillsammans med övriga nordiska fackförbund på farmaciområdet observatörsmedlemmar i EPhEU, en nybildad organisation för anställda apoteksfarmaceuter i Europa.

Pressmeddelande Vi stöttar apotekarna i Europa 150828

Nyligen hade NFU, Nordisk Farmaceutunion, sitt årliga möte i Esbo, Finland. NFU är ett samarbetsorgan för farmaceutförbunden i de nordiska länderna.

Employed Community Pharmacists in Europe, EPhEU, bildades 2012 som den första europeiska samarbetsorganisationen som representerar anställda apotekare på öppenvårdsapotek.

EPhEU bildades utifrån ett missnöje hos anställda apotekare i flera länder med att EU-lobbyn PGEU helt kommit att domineras av apoteksägarna i form av egenföretagande apotekare och branschföreningar. De många anställda apotekarna saknade en röst i EU

Fackförbund från stora länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien tillhör idag EPhEU:s medlemmar,

EPhEU har bland annat arbetsgrupper inom kompetensutveckling, arbetstider och utveckling av yrkesutövningen. Inom kompetensutveckling är målet att ta fram en så kallad best practice model.

Kristina Niemi är förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter och var med på NFU-mötet.

– I de nordiska länderna råder relativt sett en balans i relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare men så är inte fallet i alla länder. På många håll är du betydligt mer utsatt som anställd, säger Kristina Niemi.

– Jag har själv hört berättas om arbetsgivare som över en natt halverat en anställd apotekares lön för att apoteket går knackigt med budskapet ”acceptera eller gå”. Det känns väldigt angeläget att på det här sättet solidariskt ställa upp för apotekare i europeiska länder utan stark facklig tradition, säger Kristina Niemi.

Kontakt:

Kristina Níemi, förbundsdirektör 0709 39 99 05
Mia Lindström, presskontakt 0709-39 99 12

Nyheter

24 november 2015, 10:30

2,5 miljoner till att översätta kursmaterial till arabiska

Apotekarsocietetens dotterbolag Läkemedelsakademin ska översätta utbildningsmaterial till arabisk...

25 september 2015, 14:22

Hon är Årets farmaceut

Bodil Lidström, farm dr och leg apotekare arbetar på E-hälsomyndigheten. Hon får utmärkelsen Året...

21 september 2015, 12:44

Satsningar inom vården välkomnas

Sveriges Farmaceuter välkomnar resurstillskott till landstingen, snabbare validering av utländska...