10 mars 2015, 14:32

Semester är en arbetsmiljöfråga

Kampanjen ”4 veckor” är inne på sin andra vecka och har väckt stort intresse runt om i landet. Semester är inte bara en fråga om rätt till återhämtning, det är också starkt kopplat till patientsäkerheten och arbetsmiljön på landets apotek.

– All hälso- och sjukvårdspersonal måste ha rimliga anställningsförhållanden som säkrar en god arbetsmiljö för att få förutsättningar för att arbeta patientsäkert. Semester är en del av detta, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter.

Möjlighet till återhämtning är en grundförutsättning i ett arbetsliv som blir mer och mer slimmat med fler uppgifter som kräver hög kompetens.

– Många av våra apoteksanställda medlemmar beskriver en vardag som kantas av stress och snäva marginaler, men där farmaceuten alltid måste agera ansvarsfullt och sätta patienten i främsta rum. Utan tid för återhämtning hotas patientsäkerheten.

Inom Sacos medlemsgrupper på hälso- och sjukvårdsområdet är det tydligt att arbetsmiljön blir allt sämre och stressigare. Samtidigt ökar kraven på service, tillgänglighet och kunskap.

– Det är viktigt att arbetsgivaren ser kopplingen mellan arbetsmiljö, behovet av regelbunden kompetensutbildning och patientsäkerhet. Akademiker med legitimation tar ansvar och måste ges förutsättningar för det, säger Kristina Niemi.

Sveriges Farmaceuter driver en kampanj för apoteksfarmaceutens rätt till 4 veckors sammanhängande sommarsemester. Följ kampanjen på www.facebook.com/4veckor

Kontakt:

Kristina Niemi, förhandlingschef 0709-39 99 05
Mia Lindström, presskontakt 0709-39 99 12

Pressmeddelande 10 mars 2015 Semester är en arbetsmiljöfråga

Nyheter

24 november 2015, 10:30

2,5 miljoner till att översätta kursmaterial till arabiska

Apotekarsocietetens dotterbolag Läkemedelsakademin ska översätta utbildningsmaterial till arabisk...

25 september 2015, 14:22

Hon är Årets farmaceut

Bodil Lidström, farm dr och leg apotekare arbetar på E-hälsomyndigheten. Hon får utmärkelsen Året...

21 september 2015, 12:44

Satsningar inom vården välkomnas

Sveriges Farmaceuter välkomnar resurstillskott till landstingen, snabbare validering av utländska...