Övrigt

Blir jag automatiskt medlem i a-kassan när jag blir medlem hos Sveriges Farmaceuter?

Nej. Fackförbund och a-kassor är två skilda organisationer. Du blir alltså inte automatiskt medlem i Akademikernas a-kassa när du blir medlem i Sveriges Farmaceuter.

Bli medlem i a-kassan här

Medlemskap i Sveriges Farmaceuter vid utlandsanställning?

Jag har fått en tjänst på ett företag i Danmark, men kommer att pendla från Sverige. Jag har förstått att jag behöver ansluta mig till dansk a-kassa och (om jag vill) ett   danskt fackförbund eftersom svenska fackförbund inte har möjlighet att hjälpa till i   danska arbetsrättsfrågor. Stämmer detta? Min fråga är om det finns någon ”vinst”   med att vara kvar som medlem i SF under tiden jag jobbar i Danmark? Om jag t.ex.   skulle bli uppsagd i Danmark, har jag då (som boende i Sverige) rätt att utnyttja   inkomstförsäkringen via Sveriges Farmaceuter?

Svar: Som utgångspunkt följer vår inkomstförsäkring a-kassans beslut – har du rätt till a-kassa har du rätt till ersättning från inkomstförsäkringen (förutsatt att du jobbat minst 12 av de senaste 18 månaderna och varit medlem i förbundet i minst 12 månader).

Därför är det som jag ser det helt klart meningsfullt för dig att fortsatt vara med i förbundet – det är väldigt vanligt att medlemmar som arbetar runtom i EU gör på det sättet.

Det stämmer att vi inte har möjlighet att erbjuda ren arbetsrättslig rådgivning v.g. dansk rätt.

Titta gärna in hos https://www.arbetautomlands.se/ och https://www.inkomstforsakring.com/hem/