Jag väntar på ett arbetsgivarintyg från min gamla arbetsplats. Hur lång tid är det normalt att man får vänta? Jag har redan slutat och har bett min chef samt HR om intyg. Jag påminde både före jag slutade och nu även efter att min anställning tagit slut. Jag vill även ha ett betyg från dem som jag kan uppvisa till nästa potentiella arbetsgivare.
Svar: Till att börja med så är arbetsgivaren skyldig enligt lag att tillhandahålla arbetsgivarintyg (detta regleras i arbetslöshetsförsäkringslagen) så att du ska kunna få ut arbetslöshetsersättning.
Vill du underlätta för din före detta arbetsgivare – i kombination med att du påminner dem på nytt – kan du skicka dem en länk till https://www.arbetsgivarintyg.nu/#/. Det är en gemensam portal för alla Sveriges a-kassor, som dessutom kan anslutas till de flesta större lönesystem – superenkelt för arbetsgivaren, med andra ord.
Det är synnerligen ovanligt att det tar så lång tid som du säger – intyg brukar utfärdas i omedelbar anslutning till att anställningen ta slut. Återkom gärna om de inte gör som de ska och ge oss i så fall gärna kontaktuppgifter till HR.
Däremot finns det ingen lag kring utfärdande av arbetsbetyg eller tjänstgöringsbetyg, men att hänvisa till god sed och praxis på arbetsmarknaden kan hjälpa.
Ett sådant intyg kan, vid sidan av en beskrivning av arbetstagarens arbetsuppgifter och ansvarsområden, även innehålla eventuella rekommendationer. Det finns inga fastlagda regler för hur rekommendationer utformas, men följande ”skala” är vanligt förekommande:
”Våra allra bästa rekommendationer” – signalerar mycket bra prestationer
”Våra bästa rekommendationer” – signalerar bra prestationer
”Goda rekommendationer” – signalerar normala prestationer
”Våra rekommendationer” – signalerar något under normala prestationer
Betyget innehåller inga rekommendationer alls – signalerar dåliga prestationer.
Arbetsgivaren förfogar över detta betyg, så får du ett som du finner missvisande, kan du ju ändå använda dig av referenser i form av tidigare kollegor istället för chefen.