Fick du inte jobbet du sökte?

Misströsta inte, utan se detta som ett lärotillfälle. Ett första steg är att titta på annonsen en gång till och samtidigt titta igenom ditt cv och personliga brev.

Hade du alla erfarenheter som arbetsgivaren sökte i annonsen? Var ärlig och realistisk mot dig själv. Om du inte hade de erfarenheter som företaget sökte så är det antagligen orsaken till att du inte fick arbetet. Det första urvalet sker utifrån vilka erfarenheter som företaget kräver att en sökande har.

Därefter kan du titta på de erfarenheter som är meriterande enligt annonsen, uppfyller du inga av dessa så kan det ha varit sökande som hade dessa erfarenheter och därför gick före dig i rekryteringsprocessen.

Läs även igenom ditt personliga brev och cv igen och fundera på om de kan förbättras. Det är viktigt att lägga ner tid på sitt cv och personliga brev eftersom det är baserat på dessa som du kan komma vidare i rekryteringsprocessen.

Du kan också kontakta arbetsgivaren som du sökte tjänsten hos och be att få en pratstund för att diskutera din ansökan. Fokus är att ta reda på vad som krävs av dig för att du ska bli mer relevant när du söker en liknande tjänst. Saknar du meriter som arbetsgivaren tycker är viktiga för tjänsten? Behöver du gå några kurser? Eller är det något annat du behöver göra för att kunna bli aktuell för tjänsten? Att kontakta arbetsgivaren och ställa den här typen av frågor ger dig möjlighet att skaffa de erfarenheter/utbildningar som krävs.