Arbeta utomlands

Det finns goda möjligheter för apotekare och receptarier att arbeta i de nordiska grannländerna, speciellt på norska apotek som har personalbrist. 

Apotekarexamen i Sverige gäller i alla EU-länder plus Norge, Schweiz och Island om du vill söka arbete inom apoteksområdet i Europa. Receptarieutbildningen däremot finns bara i Sverige, Finland och Norge och är därför inte gångbar i någon större utsträckning på övriga länders arbetsmarknad inom apoteksområdet.

Vill du arbeta inom life science-branschen utomlands finns inga speciella regler som styr arbetsmarknaden för farmaceuter.

Farmaceutiska organisationer i respektive land kan besvara dina frågor, men vi har samlat svar på några av de vanligaste frågorna här:

Vad gäller för mitt medlemskap i Sveriges Farmaceuter om jag arbetar utomlands?

Du kan fortsätta att vara medlem i Sveriges Farmaceuter även om du arbetar utomlands, du betalar då bara en fjärdedels avgift (72 kr/mån). 

I utlandsmedlemskapet ingår prenumeration på Svensk Farmaci och nyhetsbrevet. Sveriges Farmaceuter kan dock inte hjälpa dig i förhandlingar vid utlandsanställning.

 
Vad gäller med mitt försäkringsskydd utomlands?

Försäkringsskyddet varierar från land till land. Ersättningarna är ofta annorlunda än den svenska socialförsäkringen. Ibland är de förmånligare, ibland inte.

PTK:s hemsida finns information om ditt försäkringsskydd när du arbetar utomlands. Kontakta PTK för mer information.

Du bör också kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för dina privata försäkringar. Har du tecknat försäkringar via Akademikerförsäkring gäller flera av dem även utomlands. Kontakta Akademikerförsäkring för mer information.

Vad gäller med a-kassa när jag arbetar utomlands?

På Akademikernas a-kassas hemsida finns information om vad som gäller för a-kassan när du arbetar utomlands. Vi rekommenderar att du alltid rådfrågar Akademikernas a-kassa inför en utlandstjänst för att få veta vad om du ska vara kvar i svensk a-kassa eller gå med i det land du ska flytta till. Kontakta Akademikernas a-kassa för mer information.

Var kan jag hitta jobbannonser för utlandsarbete?

Vanligtvis utlyser internationella företag tjänster på sina respektive hemsidor. Pharmiweb.com samlar flera tjänster i exempelvis USA, Asien och Europa.