Med rehabilitering menas åtgärder av medicinsk, social och arbetslivsinriktad karaktär för att få dig att återgå till arbete efter sjukskrivning. Individens behov och förutsättningar ska stå i centrum för rehabiliteringsarbetet.
När det gäller rehabiliteringskedjan är den Socialförsäkringsbalken som styr hur den ska genomföras. Det är flera aktörer som kan medverka och som har olika ansvarsområden vid en arbetslivsinriktad rehabilitering.
Dag 1 – 90: Försäkringskassan gör en bedömning av om du kan klara av ditt vanliga arbete. Man kollar även på din arbetsgivares möjligheter att tillfälligt erbjuda andra arbetsuppgifter eller om det går att anpassa din arbetsplats eller dina arbetsförhållanden för att göra det möjligt för dig att arbeta trots din sjukdom. Försäkringskassan tar tillsammans med dig fram en plan för din återgång till arbete.
Dag 91 – 180: Försäkringskassan tar reda på om din arbetsgivare kan erbjuda dig en permanent omplacering till ett annat arbete som du klarar av trots din sjukdom. Efter 90 dagar har du därför bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete hos din arbetsgivare. Försäkringskassan kan hjälpa dig med kontakt hos Arbetsförmedlingen så att du kan söka ett nytt arbete under tiden som du har sjukpenning.
Dag 181 – 365: Vid bedömning av din arbetsförmåga ska det beaktas om din arbetsförmåga kan tas tillvara utanför din arbetsgivares verksamhet. Om Försäkringskassan bedömer att du klarar ett arbete på den vanliga arbetsmarknaden har du inte rätt till sjukpenning. Du har fortsatt rätt till sjukpenning om det bedöms att det är sannolikt att du kan gå tillbaka till ditt vanliga arbete.
Dag 366 – framåt: Från och med dag 366 bedöms din arbetsförmåga mot den vanliga arbetsmarknaden. Om det dock anses oskäligt att din arbetsförmåga bedöms i förhållande till den vanliga arbetsmarknaden kan du även fortsättningsvis ha rätt till sjukpenning.
