I arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets föreskrifter och i kollektivavtal står det hur vi ska ha det på våra arbetsplatser och om vad vi kan göra för att förebygga ohälsa. Arbetet ska anpassas till dig – inte tvärt om. Arbetsmiljölagen omfattar allt arbete och alla typer av arbeten. Det spelar ingen roll var du fysiskt arbetar eller om du jobbar offentligt eller privat. Lagen gäller även om du studerar.
Det är alltid din arbetsgivare har huvudansvaret för arbetsmiljön och ansvarar också för att det finns den företagsvård som krävs. Arbetsmiljölagen slår dock fast att den goda arbetsmiljön bygger på samverkan mellan dig som anställd och din arbetsgivare. Det sker oftast inom ramen för det löpande arbetet, men det är också vanligt att man utser skyddsombud eller bildar skyddskommittéer. Alla medarbetare är dock skyldiga att påtala problem, risker och möjliga förbättringar. Arbetsgivaren kan inte veta om ingen säger något, så prata med arbetsgivaren om du upplever arbetsmiljöproblem.
Om du har problem med din arbetsmiljö ska du kontakta din närmaste chef. Om ingenting händer eller om de åtgärder som görs inte är tillräckliga, kontaktar du ditt skyddsombud som i sin tur tar upp problemet med chefen. Om det fortfarande inte rättas till ska skyddsombudet vända sig till huvudskyddsombudet eller till Arbetsmiljöverket.