A-kassa

 

8 anledningar till varför du ska vara medlem i a-kassan

A-kassan ger dig en frihet att kunna ändra dig – utan att du behöver oroa dig för att stå utan inkomst. Här är 8 goda anledningar att vara med i a-kassan:

1) Du kan få pengar om du skulle bli av med jobbet. Du kan få upp till 910 kr per dag i 300 ersättningsdagar. För att få ersättningen baserad på din lön behöver du uppfylla medlems- och inkomstvillkoren.

2) Du kan känna dig trygg. Om det inte går som du tänkt dig på arbetsmarknaden kan du ändå sova gott om natten – a-kassan backar upp dig.

3) Du kan få fackets inkomstförsäkring. I förbundets avgifter ingår en inkomstförsäkring som täcker upp till 80 procent av hela lönen. Den gäller bara om du är med i a-kassan.

4) Du är solidarisk. Även om du själv har jobb så hjälper du andra, som just nu står utanför arbetsmarknaden, att få pengar när de behöver det. Och andra gör samma sak för dig om du någon gång skulle behöva a-kassa.

5) Du kan få del av det du redan betalar för. När du jobbar betalar din arbetsgivare in arbetsgivaravgift som bland annat går till de som är arbetslösa. För att du ska få del av dessa pengar, om du skulle bli arbetslös, måste du vara med i a-kassan

6) Intygar att du har inkomst. Det händer att hyresvärdar, banker etc. vill ha intyg på att du är med i a-kassan för att hyra ut bostäder eller bevilja lån.

7) A-kassan är inte vinstdrivande. Fler medlemmar betyder inte vinst för oss, det betyder att vi kan fortsätta ha låg avgift. Vi rekryterar inte för att tjäna pengar. A-kassan är också politiskt obunden. Målet är att ge ekonomiskt stöd för dem utan jobb, via pengar från staten och medlemmarna.

8) Viktig för samhället och välfärden. Med a-kassan som tillfällig inkomst ska man ha möjlighet att fokusera på att hitta nytt jobb – grunden för en dynamisk arbetsmarknad.

 

 

Hur blir jag medlem i Akademikernas a-kassa?

Om du har minst 180 högskolepoäng* är det hos Akademikernas a-kassa du ska bli medlem. Både företagare och anställda kan vara med - det är din utbildning som räknas. Med a-kassan i ryggen kan du vara flexibel på arbetsmarknaden, våga byta jobb, flytta eller starta företag. Ansök enkelt och signera med bankid.

Här ansöker du om medlemskap i Akademikernas a-kassa

Hur byter man a-kassa till Akademikernas a-kassa?

När går med hos Akademikernas a-kassa, tillgodoräknas medlemskapstiden från din förra a-kassa. Fyll i en medlemsansökan så ordnar Akademikernas a-kassa med bytet åt dig. 

Här hittar du ansökan om byte av a-kassa