11 juli 2022, 14:42

Krönika: En sammanfattning av Almedalsveckan

Förväntansfull klev jag av färjan i Visby på söndagen - den inledande dagen av min första Almedalsvecka och mitt första besök på Gotland någonsin. Solen sken och dagarna skulle fylldas av seminarier, paneldebatter och nätverkande med koppling till vår yrkeskår och de sektorer våra medlemmar är verksamma inom.

Öka samverkan mellan professioner
Jag bär med mig flera viktiga insikter från vistelsen i Almedalen. Vi måste hitta nya sätt att öka samverkan mellan professioner och tillsammans skapa arbetsplatser med högt välmående där vi vill jobba, får utvecklas och samtidigt bidra till verksamhetsutveckling. Det förutsätter att vi fortsätter att öka dialogen för att förstå och tydliggöra vad varje profession har för roller. Vi kan även dra nytta av fler tvärvetenskapliga utbildningar och mer kompetensutveckling genom yrkeslivet.

Underlätta för kliniska prövningar
Ord som dök upp frekvent under veckan är hälsodata, precisionsmedicin, långa vårdköer, remisser som tar irrvägar, bättre förutsättningar för att kunna forska i kombination med yrkesliv mm. Under veckan blev det tydligt att det finns ett stort behov av att underlätta kliniska prövningar i Sverige. Forskning och innovation behöver integreras i vården så att kliniska prövningar snabbare kan komma patienter till gagn.

Farmaceutiska tjänster - en del av framtidens apotek?
Jag fick möjligheten att delta vid Apoteksföreningen och TLV:s seminarium om framtidens apotek där frågan huruvida samhället har råd att inte utnyttja apotekens kompetens och tillgänglighet var fokus. Panelen lyfte framgångarna med försöksverksamheten farmaceutiska tjänster. Jag tror och hoppas på fortsatt framgång så att farmaceutiska tjänster på apotek blir permanenta. För patienterna och för att vi farmaceuter kan bidra så mycket mer på apotek med vår kompetens.

På onsdag eftermiddag hände något brutalt och chockerande. En offentligt anställd, Ing-Marie Wieselgren, mördades vid Almedalens knutpunktDonners plats. En omtyckt och kompetent psykiatriker med ett enormt engagemang fattas Sverige. Vi avslutade en vecka som innan varit fylld av glädje, med sorg vid en minnesgudstjänst i Visby domkyrka. Solen och värmen försvann och övergick, symboliskt för denna dag, till kyligare temperatur och regn. Mina tankar å förbundets vägnar går till offrets anhöriga. 

Jag vill avsluta denna sammanfattning av Almedalsveckan med att tacka alla jag hade möjlighet att samtala med. Framför allt vill jag rikta tack till Läkarförbundet och ordförande Sofia Rydgren Stale, som öppnade deras trädgård för seminarium, paneldebatter och nätverkande. Stort tack till er och alla era föreningar. Jag vill även tacka de andra hälso- och sjukvårdsförbunden för ett gott samarbete. Tio hälso- och sjukvårdsförbund som tillsammans företräder ca 200 000 medlemmar – vi har möjlighet att tillsammans göra skillnad.

Tack Almedalen, Visby och Gotland. 

På återseende. 
Sandra Jonsson

Nyheter

11 juli 2022, 14:42

Krönika: En sammanfattning av Almedalsveckan

Förväntansfull klev jag av färjan i Visby på söndagen - den inledande dagen av min första...

23 juni 2022, 08:07

Debatt: Farmaceuternas lojalitet utnyttjas

Under pandemin har hälso- och sjukvårdspersonal med rätta uppmärksammats för sina insatser. En...

21 juni 2022, 11:00

Ändringar i ITP från 2023

Från och med 2023 blir det ändringar i ITP-avtalet, det har PTK och Svenskt Näringsliv kommit...