16 oktober 2020, 19:09

LAS-förhandlingarna kraschar igen

Under en presskonferens idag presenterades resultatet av LAS-förhandlingarna som återupptogs den 15 oktober.

LO meddelade att dess styrelse förkastar det slutbud som låg på bordet. Svenskt Näringsliv valde, tillsammans med PTK som representerar Sveriges Farmaceuter, istället att acceptera förslaget.

LAS-förhandlingarna har pågått mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv och avslutades sent i natt. Under dagen har slutbudet varit på remiss till parternas styrelser, och LO väljer att tacka nej. Det medför att förhandlingarna återigen strandar.

-       Vi förhandlade in i det sista och Sveriges Farmaceuters styrelse ställde sig positiva till den överenskommelse som låg på bordet. Styrelsen bedömde att alternativet, att regeringen beslutar enligt utredningen om "En moderniserad arbetsrätt", är betydligt sämre, säger Martina Perzanowska, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.

Om arbetsmarknadens parter själva hade kunnat komma överens om egna förslag till förändringar i LAS, i enlighet med direktiven i Januariavtalet, hade regeringen istället vidtagit dessa åtgärder och slopat åtgärderna i utredningen. Nu när parterna inte har kommit överens, står utredningens förslag kvar. 

Läs även PTK:s kommentar här

Nyheter

25 januari 2021, 11:42

Sveriges Farmaceuter söker ombudsmän/förhandlare för två vikariat

Sveriges Farmaceuter söker två ombudsmän/förhandlare för föräldravikariat till förbundets...

30 december 2020, 10:35

Extra fullmäktige flyttas

Förbundsstyrelsen har beslutat att flytta extra fullmäktige framåt i tiden. Ny tidpunkt kommer at...

23 december 2020, 17:00

God jul och gott nytt år

Sveriges Farmaceuter önskar en god jul och ett gott nytt år. För att se öppettider för...