24 september 2020, 11:47

Årets farmaceut och Årets farmacistudent 2020 är utnämnda

För att uppmärksamma farmaceuters viktiga arbete utnämner Sveriges Farmaceuter Årets farmaceut på den internationella farmaceutdagen. Utmärkelsen delas ut årligen och sedan 2015 utser förbundet även Årets farmacistudent.

Årets farmaceut 2020

Årets farmaceut 2020 är apotekaren Lars-Åke Söderlund. Lars-Åke är en passionerad och uppfinningsrik ledare inom både svensk och global farmaci, som under många år bidragit till att förbättra läkemedelsanvändningen och utveckla farmaceuternas roller på apotek i Sverige och i världen.

-          Jag är tacksam, rörd och oerhört hedrad över att få den här fina utmärkelsen, säger Lars-Åke Söderlund om att vara Årets farmaceut 2020.

Årets farmaceut utses av förbundsstyrelsen och ska enligt statuten tilldelas ”en i Sverige verksam farmaceut som genom sina insatser inom den praktiska farmacin har bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”. Årets Farmaceut instiftades 1983 av dåvarande Bristol Myers AB och delas ut av Sveriges Farmaceuters styrelse. Priset består, utöver av äran, ett diplom, blommor, en graverad mortel och pistill samt en prissumma på 10 000 kr.

Årets farmacistudent 2020

Årets farmacistudent 2020 är Lina Jonsson, apotekarstudent vid Göteborgs universitet. Lina har visat ett stort engagemang för att på olika sätt bidra till att farmacistudenter ska känna stolthet i sitt yrkesval och uppleva att de har många möjliga spännande karriärvägar att välja mellan.

-          Jag är överraskad, glad och stolt över att få ta emot priset. Jag hoppas att det kan inspirera studenter att engagera sig i professionsfrågor, vi måste fortsätta påminna varandra om alla spännande karriärvägar som vi kan gå som farmaceuter, säger Lina Jonsson om att vara Årets farmacistudent 2020.

Årets farmacistudent utses av förbundsstyrelsen och utmärkelsen syftar till att uppmärksamma personer som på något sätt bidragit till att förbättra farmacibranschen eller farmacistudenters studier/utbildning, och på så sätt inspirera farmacistudenter till engagemang i sin profession. Priset har delats ut sedan 2015. Vinnaren får, utöver den ärofyllda titeln, även ett diplom, blommor, en graverad mortel och pistill samt en prissumma på 5 000 kr.

För mer information, kontakta:
Ulf Janzon, Förbundsordförande Sveriges Farmaceuter, 070- 939 99 01

Nyheter

30 april 2021, 08:31

FOKUS-poängsystemet avvecklas

Efter noga utvärdering har förbundsstyrelsen beslutat att avveckla FOKUS-poängsystemet....

28 april 2021, 16:17

Gratis prova-på-medlemskap i Apotekarsocieteten till årsskiftet

Inte medlem i Apotekarsocieteten? Nu kan du få du ett gratis prova-på-medlemskap.  Medlemmar i...

27 april 2021, 10:02

Debatt: Stärk medicinsk forskning och utveckling inför nästa hälsokris

Genom medicinsk forskning och utveckling kan Sverige stå bättre rustat vid nästa hälsokris. Det...