22 september 2020, 10:41

Apotekspersonal överrepresenterad i rapport om sjukfrånvaro från Försäkringskassan

Enligt en ny rapport från Försäkringskassan som analyserat sjukskrivningar bland befolkningen i åldrarna 20-69 år under 2018-2019, är apotekspersonal överrepresenterade.

I rapporten, ”Sjukfrånvaro i psykiatriska diagnoser”, nämns apotekare och receptarier bland yrkesgrupperna med högst sjukfrånvaro både generellt som på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa och utmattningssyndrom.

Enligt rapporten kan förändringar inom apoteksnäringen ha påverkat anställningsförhållanden och ökat de psykiska påfrestningarna i arbetet.

-       Jag är inte ett dugg förvånad, det här har vi som arbetar fackligt varnat för i flera år. Turbulensen har varit stor sen omregleringen med många förändringar och företagsövergångar, självklart påverkar det apotekspersonalen negativt, säger Karin Gummesson, ordförande för Sveriges Farmaceuters apotekssektion om rapporten. 

Den höga sjukfrånvaron kan till stor del kopplas till att arbetsrelaterad stress, enligt rapporten.

-          Apotekare och receptarier på apotek har inte rätt förutsättningar att utföra sitt kärnuppdrag. Vi förväntas både arbeta med att förbättra läkemedelsanvändningar, tillse lagar och förordningar samtidigt som vi upprätthåller apotekens lönsamhet, nästan alltid med resursbegränsningar, säger Karin Gummesson.

-          Som farmaceut på apotek är man ständigt splittrad och måste vara beredd på att bli avbruten av kunder, av telefon eller av bakomuppgifter. Vad gör det med känslan över ens insats när man alltid går hem i slutet av arbetsdagen och känner sig otillräcklig? Undrar Karin Gummesson. 


Karin Gummesson betonar även vikten av att skapa rätt arbetsmiljö för anställda som kommer tillbaka efter en sjukskrivning.

-          På vissa håll tar det alldeles för lång tid innan man tar hand om den som varit sjukskriven och skapar rätt förutsättningar med en handlingsplan för återgång till arbetet. Det är viktigt att handlingsplanen utgår från den som är under rehabilitering och att inte verksamheten samt schemaläggningen blir det som styr, säger Karin Gummesson.

Den organisatoriska och den psykosociala arbetsmiljöns betydelse för sjukfrånvaron är även något som betonas i rapporten. Arbetsmiljö är en av förbundets kärnfrågor under avtalsrörelsen 2020 och finns med i inriktningsbeslutet. Läs mer om det här

Nyheter

20 oktober 2020, 16:05

LAS-förhandlingarna – PTK står fast vid överenskommelsen

Sveriges Farmaceuter rapporterade i fredags att LAS-förhandlingarna kraschat på nytt då LO svarat...

16 oktober 2020, 19:09

LAS-förhandlingarna kraschar igen

Under en presskonferens idag presenterades resultatet av LAS-förhandlingarna som återupptogs den ...

16 oktober 2020, 12:00

Läget i LAS-förhandlingarna

Häromdagen rapporterade Sveriges Farmaceuter om att LAS-förhandlingarna återupptagits ....