02 juli 2019, 15:28

Förbundsordförande Ulf Janzon i Almedalen

Förbundsordförande Ulf Janzon reflekterar kring sina intryck i Almedalen:

"Mycket av det som skrivs i tidningarna kretsar kring partiledarnas tal och rosémingel. Och visst är det spännande att på söndagen få lyssna på Per Bolund – ”Grönt är inte bara en färg …” för att dagen efter få höra Ulf Kristersson utveckla grunden för ”den nya svenska modellen”. Och visst finns det rosé men de flesta mingel är alkoholfria. Motivet till att mingla är dock detsamma, att mötas och byta tankar och idéer. Det är just det som är unikt med Almedalen, att politik, näringsliv, föreningar, myndigheter och alla med intresse för framtidsfrågorna träffas av en enda anledning, dialog!

Många, för oss farmaceuter, viktiga frågor finns med bland de mer än 3 000 öppna möten som finns i programmet där vård & omsorg är det näst vanligaste ämnet som diskuteras. Det betyder att det är nödvändigt att prioritera, för mig har det i år varit fokus på ”en god och nära vård”, ”e-hälsa”, ”Life Science” och ”etablering av nyanlända farmaceuter på arbetsmarknaden”.

Särskilt intressant var Dagens Medicins seminarium ”Recept för nationella e-hälsostrategier” där Mathew Swindells från NHS inledde med att dela med sig erfarenheter från England. Hans råd var att fokusera på hälsa och patient, inte på IT, och att tänka på resurser också utanför vården. Han gav flera bra exempel på hur apoteken/farmaceuter kan bidra, utmärkt eftersom bland andra statssekreterare Maja Fjaestad fanns på plats. Fokus på hälsa var det också på Läkarförbundets mingel där Susanne Jidesten från Friskis & Svettis och Carolina Klüft från Generation Pep pratade med Läkarförbundets Heidi Stensmyren om vikten av en bättre folkhälsa. Som ett tecken i tiden hade Hälsodalen, där LIF huserar, bytt namn till Folkhälsodalen. Där bjöd LIF på ett spännande program på tema miljö och antibiotikaresistens samt på hur Sverige behåller sin ställning inom Life Science."

Bild: F.v. Heidi Stensmyren, Läkarförbunden; Susanne Jidesten, Friskis & Svettis och Carolina Klüft, Generation Pep  

Nyheter

25 november 2019, 17:40

Sveriges Farmaceuter söker främjandemedel - för tredje gången

Idag, den 25 november lämnar Sveriges Farmaceuter genom projektledare Sara Antar, in en ny ansöka...

23 november 2019, 15:45

Extra fullmäktige avslutat

På lördagen avslutades förbundets extra fullmäktige. Där beslutades bland annat en ny vision och ...

22 november 2019, 14:00

Extra fullmäktige är igång

Nu har extra fullmäktige dragit igång. Idag och imorgon samlas förbundet till ett extra...