Söka jobb under Coronakrisen

Har Coronakrisen satt käppar i hjulet för din ambition att hitta ett nytt jobb? Känns det svårt när många företag är restriktiva med nyanställningar och du hör om varsel och permitteringar i media? Ge inte upp! Nedan kan du läsa om våra bästa tips för att söka jobb under Coronakrisen.

1) Var aktiv på LinkedIn

A) Skapa eller optimera din LinkedIn-profil 
LinkedIn är ett viktigt verktyg för nätverkande och jobbsökande. Om du inte redan har en profil, skapa en som gör dig sökbar och intressant för arbetsgivarna. Här hittar du en guide för att komma igång: https://www.linkedin.com/help/linkedin/topics/6042/6043  

B) Använd dig av dina kontakter och utöka ditt nätverk på LinkedIn
Lägg till tidigare kollegor och kurskamrater som kontakter och berätta för dem att du söker jobb. På LinkedIn kan du dessutom följa eller kontakta personer som arbetar i företag du vill arbeta för. Skapa en relation exempelvis genom att skicka ett personligt meddelande när du lägger till en ny kontakt. Var nyfiken, försök få kunskap genom kontakter som du kan använda i din aktiva jobbsökning framöver. 

C) Var aktiv och synlig på LinkedIn
Många har en LinkedIn-profil, men använder den inte för något speciellt. Genom att vara aktiv på LinkedIn blir du mer synlig för rekryterare och potentiella nya kollegor och företag. Det är enkelt: gilla, kommentera och dela professionella och karriärrelevanta uppdateringar - särskilt från företag och organisationer du följer, men också från personer i ditt nätverk. När du är bekväm med det, skriv egna inlägg om något du vet och gillar, eller ställ frågor till ditt nätverk. Håll en positiv och professionell ton. Du kan också delta i professionella diskussioner i grupper som du följer.

2) Bjud in till en digital fika
Ja, det är annorlunda, men i dessa tider är det klokt att prova nya vägar till nätverkande. Hitta några små och medelstora företag som du vill arbeta för och ta reda på vem du ska prata med. Förbered dig så att du känner dig säker på vad du vill berätta om dig själv och vad du vill ha svar på. Bjud in kortfattat via e-post eller LinkedIn. Det kan se ut så här: 

Bästa NN, 

Jag skriver till dig eftersom jag gärna skulle vilja jobba hos er på Y. 

Vill därför höra om du har möjlighet att träffa mig över en digital fika och berätta lite om Y. Jag vill främst få ditt råd om hur jag ökar mina chanser att komma in i din spännande del av branschen. Jag är utbildad X och har arbetat med Z, så jag tänker att jag kan bidra med t ex Q. Skulle du vilja träffa mig under ca 20 minuter över Skype, Teams eller motsvarande? 

Vänliga hälsningar, NN 

3) Acceptera en lägre jobbsökningstakt
Den känslan kommer inte bara du att ha, utan alla som söker jobb utmanas av omständigheterna.

4) Sök rådgivning och stöd 
Som medlem i Sveriges Farmaceuter kan du få rådgivning och stöd i din karriär och professionella utveckling från oss. Vi erbjuder dig att få feedback på ditt CV och ditt personliga brev. Du kan också få hjälp att granska ditt anställningsavtal när du kommit så långt i processen. Kontaktvägar till oss hittar du här. Vi ser fram emot att ge dig stöd. 

 

Till denna text har PharmaDanmarks karriärvägledning varit inspirationskälla