2017-07-07

Projekt Senna: Farmaceutkompetens hos nyanlända tas tillvara

Sveriges Farmaceuter har beviljats främjandemedel för att snabba på och underlätta etableringen av nyanlända apotekare på den svenska arbetsmarknaden. Projektet heter SENNA, (Snabbare etablering av nyanlända farmaceuter) och kommer att pågå till och med december 2017.

Sveriges Farmaceuter uppskattar att minst 600 nyanlända farmaceuter har kommit till Sverige de senaste fem åren. Förbundet vill tillsammans med Sveriges Apoteksförening, Lif, Almega och Svensk Handel genom projektet korta vägen till legitimering och arbete.

Projektet har det dubbla syftet att få in nyanlända farmaceuter på svensk arbetsmarknad, och att möta den brist på farmaceuter som framför allt apoteksmarknaden känner av. Många nyanlända längtar efter att komma in på arbetsmarknaden för att kunna utnyttja och bibehålla kompetens inom sitt fackområde.

- Det här är ett jätteviktigt projekt. Sverige behöver apotekare, och ju snabbare våra nyanlända kollegor kan komma in på arbetsmarknaden, desto bättre. Det vinner alla på, säger Jenny Harlin, förbundsdirektör på Sveriges Farmaceuter

Arbetet kommer att ske i nära samarbete med Farmaceutkompis, som drivs av Farmaceuter utan Gränser.

Senna, en medicinalväxt

Senna är ett växtsläkte vars blad kontinuerligt har funnits med i den svenska läkemedelsarsenalen sedan den första upplagan av svenska farmakopén utkom 1775. På den svenska marknaden finns idag de sennainnehållande läkemedlen Pursennid Ex-Lax och Agiolax samt naturläkemedlet Linella. 

Namnet på projekt SENNA har ett symbolvärde för farmaceuter då senna-växten är en medicinalväxt och används vid framtagning av vissa läkemedel.Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Nyheter

Tjänstledig tills vidare

2017-08-22

Hans Reuterskiöld kommer tills vidare att vara tjänstledig från sin roll som kommunikatör på...

Remissvar på Apoteksmarknadsutredningen

2017-08-15

Sveriges Farmaceuter lämnade i juli in remissvaret på betänkande SOU 2017:15 Kvalitet och säkerhe...

Projekt Senna: Farmaceutkompetens hos nyanlända tas tillvara

2017-07-07

Sveriges Farmaceuter har beviljats främjandemedel för att snabba på och underlätta etableringen a...