Akademikerföreningarnas dag

 

Om Akademikerföreningarnas dag

Varje år arrangerar förbundet en heldag för ledamöter inom våra akademikerföreningars styrelser. 

Under dagen får deltagarna inspiration, utbildning och en möjlighet att nätverka med varandra. Vi går bland annat igenom rollen som ledamot i akademikerföreningen samt föreningens strategier för att på ett bra sätt organisera sitt arbete och planera den lokala förhandlingsverksamheten gentemot lokala arbetsgivare. Under dagen går vi dessutom igenom det regelverk som finns i Lagen om facklig förtroendeman, de regler som gäller vid olika typer av förhandlingar med lokal motpart utifrån arbetsrättslig lagstiftning, främst Medbestämmandelagen. 

Dagen syftar till att ge ledamoten förutsättningar för att genomföra sitt uppdrag på ett bra sätt samt klargöra de rättigheter och skyldigeter ledamoten har i relationen till lokal motpart. 

Läs mer och anmäl dig till Akademikerföreningarnas dag här

Akademikerföreningarnas dag - en succé

Det var fullsatt till sista stolen på Freys hotell i Stockholm vid Akademikerföreningarnas dag 2017. Utöver genomgång av förhandlingschef Christer Borg fick deltagarna även verktyg av organisationskonsulten Marie Norell hur man jobbar smart och effektivt i en styrelse samt träning i att bli mer framgångsrika i förhandlingsteknik av arbetsrättsadvokat Jonas Wiberg. Dessutom överaskades deltagarna av ett celebert besök av Mikael Tornving. 

Det här sa 2016 års deltagare om Akademikerföreningarnas dag:

- Det var underbart att få nätverka och höra hur andra jobbar, vad som funkar och inte funkar. Marie Norbergs föreläsning hjälper mig att prioritera vilka frågor som är viktigast. Det blev konkret och enkelt att förstå vad vi ska jobba med i styrelsen , hur vi ska kommunicera ut vad vi faktiskt gör och varför vi gör det. Tankesättet att man inte sitter i styrelsen för att konstatera problem, utan för att hitta nya vägar att kommunicera. Det är lätt att glömma bort och då fastnar man i problemsnurran och ser ingen lösning, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

- Kick off:en var fantastisk! Jag var helt lyft. Jag fick mer kunskap om vad vi har rätt till och hur vi kan agera. Det allra bästa var att vi fick kontakt med Lloyds apotek och att vi huvudskyddsombud i kedjorna kan börja samarbeta och stötta varandra. Jag hoppas att vi genom vårt nätverk tillsammans ska kunna driva samma frågor mot arbetsgivarna, säger Lisa Ekstrand, huvudskyddsombud på Apoteket AB.

Vill du också komma på Akademikerföreningarnas dag? Bli ledamot i en akademikerförening du också! Anmäl ditt intresse här

Bilder från Akademikerföreningarnas dag 2016