2017-06-14

Nu börjar semestertider

Inför semestern

En god planering inom verksamheten inför sommarsemestern bidrar till en ökad trygghet för både personal och chefer.

-Det är viktigt att arbetsgivaren, som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön, har god framförhållning inför semestern. Det bör exempelvis vara säkerställt att det finns tillräcklig bemanning och att vikarier har fått en introduktion, säger Lena Jäger som är arbetsmiljöexpert på Sveriges Farmaceuter.

Systematiskt arbetsmiljöarbete kan kompletteras med en checklista över verksamhetspunkter inför semestern.

-En checklista kan användas för att motverka att något faller mellan stolarna. I en checklista kan det tydliggöras vem som är kontaktperson eller ansvarar när chefen är borta, att de anställda fått information om vad som bör prioriteras innan semestern, att det finns backup för verksamhetskritiska områden etc., säger Lena Jäger.

En god ide är att fråga sin arbetsgivare om en sådan checklista finns eller om det finns en struktur inför sommarsemestern. Bristande balans mellan privat- och arbetsliv är en av de främsta orsakerna till ohälsa på arbetsplatsen. Ju mer struktur, planering och förberedelser arbetsgivaren säkerställer inför semestern, desto bättre!

Olika arbetsplatser har olika rutiner

Sveriges Farmaceuter har medlemmar inom olika branscher och sektorer, därför kan semesterförberedelser på arbetsplatsen skilja sig åt. Arbetsmiljöorganisationen Prevent har sammanställt några tips och råd gällande hur du kan förbereda dig inför sommarsemestern, här kan du läsa dessa.

-Semester är till för avkoppling, vi ska inte kolla mail eller vara tillgängliga under semestern. När du har semester ska du slippa tänka på jobbet. Känner man oro ska man prata med sin närmaste chef, säger Lena Jäger.

Semesterlagen syftar till att ge alla arbetstagare rätt till betald ledighet för vila och rekreation och tillhör sociala skyddslagar. Du som anställd har rätt till din återhämtning. Här kan du läsa mer om information som Sveriges Farmaceuter har sammanställt om semesterlagstiftningen.

- Mitt viktigaste tips är att ta sig själv tid till avkoppling och inte planera upp hela semestern. Ta tillfället i akt och försök att inte känna att du måste prestera även under din semester, säger Lena Jäger.

Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning har öppet som vanligt under hela sommaren, här hittar du kontaktuppgifter och våra öppettider.

Glad sommar önskar Sveriges Farmaceuter 

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Nyheter

Nytt avtal för farmaceuter på apotek påskrivet

2017-06-26

För anställda på Apoteket AB, Kronans Apotek, Lloyds Apotek och Apotek Hjärtat har ett treårigt...

Förbättringar i inkomstförsäkringen från 1 juli 2017

2017-06-19

Som yrkesverksam medlem i Sveriges Farmaceuter har du tillgång till en inkomstförsäkring. Sedan 1...

Nu börjar semestertider

2017-06-14

Inför semestern En god planering inom verksamheten inför sommarsemestern bidrar till en ökad...