2017-05-03

Nytt kollektivavtal mellan Sveriges Farmaceuter och Almega

Möjlighet till flexpension och deltidspension är nyheter i det avtal som Sveriges Farmaceuter tecknat med Almega. Avtalet gäller i tre år, med start från första maj i år.

–  Vi har valt att fortsätta med ett sifferlöst avtal eftersom arbetsmarknaden för farmaceuter är så pass bra och med så pass goda möjligheter till löneutveckling, säger Sveriges Farmaceuters förhandlingschef Christer Borg.

De som berörs av det nya avtalet är medlemmar anställda på Apoteksgruppen, Apoex, Svensk Dos och APL samt hos ytterligare några apoteksaktörer.

I och med det nya avtalet skrivs rätt till flexpension och deltidspension in. Flexpension innebär rätt att gå ner i arbetstid i högre ålder och att arbetsgivaren avsätter mer pengar till de anställdas tjänstepension.

Andra nyheter i avtalet är en ändring i reglerna kring ersättning för beredskap. Tidigare har all sådan ersättning varit lika hög. Nu skiljer den sig åt beroende på om beredskapen kräver att den anställda måste infinna sig på arbetsplatsen eller kan arbeta på distans.

– Det här är ett avtal som strävar efter att fortsätta utveckla verksamheten lokalt och att hitta lokala lösningar, säger Christer Borg.

För anställda på Apoteket AB, Kronans Apotek, Lloyds Apotek och Apotek Hjärtat har inget avtal slutits än då förhandlingar fortfarande pågår mellan fackförbunden och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel där de fyra apotekskedjorna ingår.

Vill du läsa avtalet i sin helhet? De nya texterna om t.ex beredskap kommer redigeras in i villkorsavtalet. Detta innebär att för tillfället finns de inte att läsa.

Du hittar protokollet efter inlogg på ”mina sidor”. Logga in här

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för denna sida ännu.

Medlem? Logga in för att kommentera.
Nyheter

Ny studentsektionsstyrelse utsedd

2017-05-24

Nu har en ny studentsektionsstyrelse för Sveriges Farmaceuter utsetts. Styrelsen som officiellt...

Saco, högst anseende bland fackliga organisationer

2017-05-11

Saco har högst anseende bland fackliga organisationer enligt en ny undersökning. Glädjande tycker...

Sveriges Farmaceuter skapar möjligheter för nyanlända kollegor

2017-05-05

Sveriges Farmaceuter har sökt och fått pengar från Arbetsförmedlingen för att kunna hjälpa...